Οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα - Θεσσαλία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1980 (EL)

Dezvoltarea economica si social-culturala regionala in Grecia - Thessalia
Οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα - Θεσσαλία

Έξαρχος, Γεώργιος
Exarchos, Georgios

Η ανάπτυξη είναι το πιο ενδιαφέρον θέμα και πρόβλημα στον σύγχρονο κόσμο και κατέχει την σημαντικότερη θέση στην οικονομική και κοινωνικοπολιτική σκέψη. Οι στατιστικές, με τους αμείλικτους αριθμούς τους, δίνουν ψυχρά την εικόνα του “παράδεισου” της εποχής μας και πείθουν για την… ανάπτυξη της σημερινής ανθρωπότητας, σε παγκόσμια κλίμακα, αφού ετησίως: 570 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, 25 εκατομμύρια πεθαίνουν από πείνα, ενώ 450 δισεκατομμύρια δολάρια πάνε στους εξοπλισμούς! (1979). Στην παρούσα μελέτη ασχολούμαι με την ανάπτυξη της Ελλάδας, προσπαθώντας να δώσω απάντηση στο ερώτημα: Πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, από αναπτυξιακή άποψη, με βάση τους επίσημους αριθμούς των έγκυρων στατιστικών; Στόχος πρωταρχικός της διατριβής είναι να αναζητηθούν & προταθούν «ορθολογικές κατευθύνσεις αναπτυξιακών προοπτικών», γεγονός που επετεύχθη με την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή του επιστημονικού καθοδηγητή μου, ακαδημαϊκού, Profes. Univers. Dr Docient N.N. Constantinescu.Στο πόνημα καταδεικνύεται το «πώς» και το «γιατί» η Ελλάδα είναι χώρα περιφερειακή μέσου επιπέδου ανάπτυξης, με οξυμένες ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες και που ανήκει στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Τα στατιστικά δεδομένα είναι της περιόδου 1950-1980, και μέσα από αυτά –και την ανάλυσή τους– προκύπτουν οι εξελίξεις όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και κατά συνέπεια συντίθενται και οι προτάσεις, που κατά την άποψή μου μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

PhD Thesis

Economics and Business
Social Sciences
Social and Economic Geography
Θεσσαλία
Κοινωνική και Οικονομική Γεωγραφία
Ελλάδα
Κοινωνικές Επιστήμες
Περιφερειακή ανάπτυξη
Οικονομική ανάπτυξη
Πρόγραμμα ανάπτυξης
Οικονομικο-κοινωνική ανάλυση
Οικονομικά και Επιχειρήσεις


Ρομάνι γλώσσα

1980


Institutes outside Greece
Ιδρύματα Εξωτερικού




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.