Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟΥ HUGO VON HOFMANNSTHAL ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
1992 (EL)
DIE "ELEKTRA" VON HUGO VON HOFMANNSTHAL ALS PRODUKTIVE REZEPTION DER GLEICHNAMIGEN TRAGODIE VON SOPHOKLES
Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟΥ HUGO VON HOFMANNSTHAL ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟΥ H.V.HOFMANNSTHAL (1903) ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ. ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΣ (REZEPTIONS- THEORIE, HANS- ROBERT JAUSS)Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ. Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HOFMANNSTHAL ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ-ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΟΜΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ "ΧΡΟΝΟΣ" (ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΥΚΛΙΚΟΤΗΤΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΕΡΓΟΝ" ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ "ΛΟΓΟ". ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥ HOFMANNSTHAL ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ, ΕΦΟΣΟΝ, ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΘΕΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ HOFMANNSTHAL ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ BACHOFEN, NIETZSCHE ΚΑΙ ROHDE (ΤΕΛΗ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ), ΕΝΩ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΕΑΣΗΣ ΤΟΥ 18ΟΥΑΙΩΝΑ (WINCKELMANN- GOETHE), ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΙΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ. ΤΕΛΟΣ,ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ MACH ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ HOFMANNSTHAL.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
HOFMANNSTHAL
ANTIKEREZEPTION IN DER DEUTSCHEN LITERATUR
ΗΛΕΚΤΡΑ
Σοφοκλής
ELEKTRA
Sophocles

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (EL)
National Documentation Centre (EKT) (EN)

Ελληνική γλώσσα

1992


National and Kapodistrian University of Athens
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.