Ένα νέο μοντέλο Κεϋνσιανής πολιτικής για τη διευθέτηση του νομισματικού τομέα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Ένα νέο μοντέλο Κεϋνσιανής πολιτικής για τη διευθέτηση του νομισματικού τομέα

Παρασχάκη, Χρυσούλα

Βαρελάς, Ερωτόκριτος
Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2009.
Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία της Βιομηχανικής Οργάνωσης του τραπεζικού τομέα, των μακροοικονομικών εφαρμογών των οικονομικών ατελειών και του στοχευμένου πληθωρισμού μετακινούμενοι με αυτό τον τρόπο στη Νέο-Κεϋνσιανή οικονομική θεωρία. Υποθέτοντας πρωτίστως ότι οι τιμές δεν είναι άκαμπτες αλλά εύκαμπτες, οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι προσαρμοστικές και μακροπρόθεσμα το εισόδημα είναι ίσο με το επίπεδο πλήρους απασχόλησης, δημιουργήσαμε τη δομική μορφή ενός δυναμικού μοντέλου Νέο-Κεϋνσιανού τύπου. Μέσω αυτού, καθορίσαμε τον κανόνα προσδιορισμού του ρυθμού αύξησης της ονομαστικής προσφοράς χρήματος (υπό την προϋπόθεση, ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα του πραγματικού αποθέματος της προσφοράς χρήματος), ο οποίος εγγυάται την ισότητα μεταξύ πληθωρισμού και ρυθμού αύξησης αυτής της προσφοράς, αλλά και επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στο πραγματικό απόθεμα χρήματος. Επομένως, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα σε πραγματικά μεγέθη.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Στοχοθέτηση πληθωρισμού
Νέο-Κεϋνσιανά οικονομικά
Κανάλια νομισματικής πολιτικής


Ελληνική γλώσσα

2009
2009-10-13T07:58:16Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.