Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μερισματικής απόδοσης (dividend yield) και συνολικής απόδοσης της μετοχής (stock return) στο πλαίσιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μερισματικής απόδοσης (dividend yield) και συνολικής απόδοσης της μετοχής (stock return) στο πλαίσιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Βεράνης, Νικόλαος

Ζαπράνης, Αχιλλέας
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική Διοικητική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Στελέχη Επιχειρήσεων

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μερισματικής απόδοσης (dividend yield) και συνολικής απόδοσης της μετοχής (stock return) επιδιώκοντας να αναπαράγει την εργασία του Marsal E. Blume στα πλαίσια της Ελληνικής πραγματικότητας. Για τη διερεύνηση της ύπαρξης ή μη σχέσης χρησιμοποιηθήκαν δεδομένα 100 μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για μια περίοδο 14 ετών (από 1/1/1995 μέχρι και 31/12/2008). Η εργασία διαπίστωσε την ύπαρξη μιας σημαντικής θετικής συσχέτισης μεταξύ της τιμής μετοχής και της μερισματικής απόδοσης, στο πλαίσιο της Ελληνικής πραγματικότητας, με την τιμή του συντελεστή (ct) της μερισματικής απόδοσης να είναι ιδιαίτερα υψηλός και στατιστικά σημαντικός. Η παραπάνω σχέση κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να αποδοθεί στην επίδραση των πληροφοριών (Information Effect) και όχι στην επίδραση της φορολογίας (Tax Effect), δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ούτε τα μερίσματα φορολογούνται ούτε και τα κεφαλαιακά κέρδη. Από την άλλη πλευρά ενδεχομένως η θετική συσχέτιση που παρατηρήθηκε να οφείλεται στο γεγονός ότι η μερισματική απόδοση ίσως να λειτουργεί ως αναπληρωτής –αντικαταστάτης (proxy) ορισμένων μη καθορισθέντων μεταβλητών (risk factors or variables) που έχουν παραλειφθεί από το μοντέλο. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα του Blume η παρούσα έρευνα δεν εντόπισε μια μη γραμμική σχέση (σχήματος U) μεταξύ των μετοχών που δεν καταβάλλουν μέρισμα και των μετοχών που καταβάλουν, Με άλλα λόγια μάλλον για την ελληνική πραγματικότητα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι μετοχές που δεν δίνουν μέρισμα να έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που δίνουν μέρισμα, (τουλάχιστον με τις συνθήκες του επικρατούσαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο στην Ελληνική οικονομία). Συνεπώς ανταμείβονται με υψηλότερες αποδόσεις οι μετοχές που παρέχουν υψηλότερα μερίσματα. Η εργασία ανέδειξε και ένα ίσως όχι και τόσο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η μέση τιμή της κλίσης (bt) των βήτα των εταιριών ήταν αρνητική και στατιστικά σημαντική. Με άλλα λόγια εντόπισε μια αρνητική σχέση μεταξύ του συστηματικού κινδύνου (βήτα) και του ποσοστού απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων (risky assets). Η Ελληνική αγορά δηλ. δεν αποζημιώνει με μεγαλύτερη απόδοση την ανάληψη μεγαλύτερου ποσού κινδύνου, όπως αυτός μετράται με το βήτα της μετοχής.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Dividend yield
Stock return
Μερισματική απόδοση
Ελληνική αγορά
Συνολική απόδοση της μετοχής


Ελληνική γλώσσα

2010-10-04T05:52:25Z
2010


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.