Διερεύνηση της σχέσης μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οικονομικής ανάπτυξης

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Διερεύνηση της σχέσης μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οικονομικής ανάπτυξης

Τασολάμπρος, Σωτήριος

Σαρτζετάκης, Ευτύχιος
Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη

Σκοπός της Διπλωματικής εργασίας είναι να ερμηνεύσουμε τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Εξετάζονται δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες με τη μέθοδο panel data για την περίοδο 1995 έως 2007. Στην οικονομετρική μελέτη προσπαθούμε να εξηγήσουμε πως οι ανεξάρτητες μεταβλητές Electricity Generation (LEG), Production of crude oil (LPCOIL), CΟ2 Emissions from fuel combustion (LCO2), Environmental Investments by the Public Sector (LEINV), Revenues from Environmentally Taxes (LRET), Gini Index(LGI), Human Development Index (LHDI) και Corruption Perception Index (LCPI) επιδρούν στις εξαρτημένες Contribution of Renewables to energy supply (LCRE), Wind Energy (LWE), Solar Energy (LSE). Από την έρευνα συμπεραίνουμε πως οι μεταβλητές LGI και LEG επηρεάζουν θετικά και τις τρεις εξαρτημένες μεταβλητές, ενώ η LCO2 έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η LCI συσχετίζεται σημαντικά με την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σε αντίθεση με την LPCOIL που επιδρά αρνητικά στις δύο παραπάνω μεταβλητές. Όσον αφορά τη μεταβλητή LHDI διαπιστώνουμε ότι ασκεί σημαντική επίδραση στις LCRE και LSE. Η LRET με τη σειρά της επενεργεί μόνο στην LCRE, ενώ η μεταβλητή LEINV δε είναι σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Ελληνική γλώσσα

2010-10-18T08:49:01Z
2010


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.