Δημόσια διοίκηση ολικής ποιότητας και διοίκηση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Δημόσια διοίκηση ολικής ποιότητας και διοίκηση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δαλάκα, Ευγενία

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
Βούζας, Φώτιος

Η ΔΟΠ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο διοικητικό σύστημα με στρατηγικές προοπτικές και έχει ως μοναδικό του στόχο την ικανοποίηση του πελάτη και τη συνεχή βελτίωση των επιχειρησιακών και παραγωγικών διαδικασιών του οργανισμού Για την ικανοποίηση του πελάτη η ΔΟΠ διαθέτει τεχνικές με την εφαρμογή των οποίων αποσπούν τις ανάγκες που έχει ο πελάτης, άλλες με τις οποίες μεταφράζονται οι ανάγκες σε προδιαγραφές που πρέπει να πληροί η διαδικασία παραγωγής και το προϊόν, έχει τεχνικές που ελέγχουν τη διαδικασία και το προϊόν για να διασφαλίσουν ότι είναι μέσα στις προδιαγραφές και τέλος διαθέτει τεχνικές για την έγκαιρη παράδοση του προϊόντος και την εξυπηρέτηση/υποστήριξη του πελάτη. Στα πλαίσια του συστήματος της ΔΟΠ εμπλέκονται όλοι οι εργαζόμενοι, από τον κατώτερο ως τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Η βελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών απαιτεί εμπλοκή όλων, από την ανώτατη διοίκηση ως τον τελευταίο εργαζόμενο, διαφορετικά αποτελεί μεμονωμένες προσπάθειες επίλυσης κάποιων προβλημάτων και θα αποτύχει. Η συγγραφή της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε με σκοπό να εξεταστούν και να αναλυθούν οι πτυχές ενός μείζονος - για τις μέρες μας - θέματος που αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα κι αυτό είναι η _Διασφάλιση της Ποιότητας σε διοικητικό επίπεδο σχολικής μονάδας. Προσπαθεί να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της διοίκησης της σχολικής μονάδας και να κάνει τη συσχέτιση με την ανώτατη διοίκηση, να αποτυπώσει τα προβλήματα και να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση. Στο πρώτο-θεωρητικό μέρος της εργασίας γίνεται εισαγωγή βασικών πληροφοριών για τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, δίνεται η ιστορική εξέλιξη της ΔΟΠ , αποτυπώνονται οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις στις εξελίξεις της επιστήμης της ΔΟΠ, αναλύεται η οργανωτική και διοικητική διάρθρωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε τοπικό επίπεδο και η συστημική προσέγγιση της σχολικής μονάδας. Στο δεύτερο-ερευνητικό μέρος διεξάγεται μια έρευνα, με ερωτηματολόγια ανοιχτού τύπου και συνεντεύξεις, το δείγμα της έρευνας αποτελούν τα διευθυντικά στελέχη και οι καθηγητές του 1 ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μέσω των απαντήσεων των συνετευξάμενων ερευνάται αν εφαρμόζονται οι αρχές της ΔΟΠ στη παρούσα σχολική μονάδα, αποτυπώνονται τα προβλήματα και δίνονται προτάσεις αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση της σχολικής μονάδας.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Δημόσια διοίκηση ολικής ποιότητας


Ελληνική γλώσσα

2011-05-19T09:11:39Z
2011


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.