Πιστοποίηση Δικαιούχων ΕΣΠΑ 2007-2013. Το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Πιστοποίηση Δικαιούχων ΕΣΠΑ 2007-2013. Το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008

Μποζαρδένη, Αικατερίνη

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
Σκιαδάς, Δημήτριος Β.

Τα έργα δημοσίου χαρακτήρα υλοποιούνται με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για την Ελλάδα η πλειοψηφία των έργων αυτών υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα, τα γνωστά Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ενώ σήμερα σε εξέλιξη είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς που αφορά στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, για την υλοποίηση του οποίου η Ελλάδα θα λάβει κοινοτική χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 24,3 δις ευρώ. Ενώ η Ελλάδα υπήρξε από τις πλέον ευνοημένες χώρες της Ε.Ε. σε ότι αφορά το ύψος των χρηματοδοτήσεων, ο απολογισμός αναφορικά με την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων αυτών και την παραγωγή ποιοτικών έργων δεν ήταν ο επιθυμητός. Προβλήματα του Συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων, των Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχων των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων και των Δικαιούχων των έργων οδήγησαν τόσο σε δυσκολίες απορρόφησης των διατιθέμενων πόρων όσο και σε μη ορθολογική αξιοποίησή τους. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δικαιούχων τέθηκε στο επίκεντρο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, όπου η δυνατότητα υλοποίησης έργων συνδέθηκε με την υποχρεωτική πιστοποίηση της διαχειριστικής τους επάρκειας. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε η ανάπτυξη του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1429:2008 που καθορίζει τις απαιτήσεις για την κατάκτηση της διαχειριστικής ικανότητας των οργανισμών που υλοποιούν έργα δημοσίου χαρακτήρα. Το εν λόγω σύστημα πιστοποίησης αποτελείται από το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008 που είναι το βασικό πρότυπο και θέτει τις γενικές απαιτήσεις οι οποίες εξειδικεύονται, ανάλογα με το είδος του έργου, σε τρία επιμέρους πρότυπα τα: ΕΛΟΤ 1431-1, ΕΛΟΤ 1431-2 και ΕΛΟΤ 1431-3. Η σημαντικότητα του προτύπου έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποτελεί μόνο ένα Σύστημα Διαχείρισης αλλά και ένα Μοντέλο Επιπέδου Ωριμότητας που παρέχει μέσω των τριών διαδοχικών επιπέδων επάρκειας τη δυνατότητα αυτοαξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης του οργανισμού. Επιπρόσθετα, η ενσωμάτωση στο πρότυπο εργαλείων και μεθόδων Διαχείρισης Έργων μπορεί να συμβάλει, στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής κουλτούρας διαχείρισης έργων στο δημόσιο τομέα. Δεδομένου ότι η εφαρμογή του προτύπου απαιτεί την ανάπτυξη συστημάτων διοίκησης με στόχους, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και χρήση της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας σημαντική είναι και η συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Τέλος, εκτιμάται ότι το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης για τον εντοπισμό και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στη διαχείριση έργων δημοσίου χαρακτήρα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Έργα Δημοσίου Χαρακτήρα
ΕΛΟΤ 1429:2008
Μοντέλο Επιπέδου Ωριμότητας
Δικαιούχος
ΕΛΟΤ 1431-3:2008
ΕΛΟΤ 1431-2:2008
ΕΛΟΤ 1431-1:2008
Συστήμα Διαχειριστικής Επάρκειας
ΕΣΠΑ 2007-2013


Ελληνική γλώσσα

2011-05-20T07:35:32Z
2011


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.