Ευρώπη και νεολαία. Οι πολιτικές νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ευρώπη και νεολαία. Οι πολιτικές νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παπαϊωάννου, Χαράλαμπος

Σκουλάς, Γεώργιος Ε.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας

Στην εργασία αυτή εξετάζονται διαδοχικά τα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία σε έξι θεματικά επίπεδα: 1. ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν την ύπαρξη της νεότητας ως ειδικής και προνομιούχας κοινωνικής ομάδας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή παράδοση. 2. τη νομική βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί οι πολιτικές για τη νεολαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών. 3. τα αντιπροσωπευτικά σχήματα νεολαίας, τις ομάδες πίεσης και τις διεθνείς συνεργασίες που έχουν δομηθεί με βάση τις ευρωπαϊκές πολιτικές. 4. τις πολιτικές για τους νέους που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αντίστοιχα εργαλεία τους. 5. τη συσχέτιση των νέων με το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό μοντέλο και το ρόλο της 
εκπαίδευσης στην Ευρώπη σήμερα. 6. τα σχήματα συμμετοχής αλλά και κριτικής των νέων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από την παρούσα διατριβή γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί το σύνολο των ποικίλων δράσεων της Ε.Ε. για τους νέους, ενώ ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στις μελλοντικές πολιτικές που αναπτύσσει η Ε.Ε.. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως στο σύνολο των πολιτικών που ασκεί η Ε.Ε. εισέρχεται πλέον και ο παράγοντας νεολαία μέσα από πολλές διαστάσεις. Η διατριβή εξετάζει το σύνολο των υποστηρικτικών δράσεων, πολιτικών και ανακοινώσεων της Ε.Ε. οργανωμένα σε πέντε κεφάλαια. 
 Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί ένας ορισμός για τη νεότητα. 
Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά των νέων. Στο τρίτο κεφάλαιο υπάρχει η πλήρης καταγραφή των δράσεων που αναπτύσσει η Ε.Ε. για τους νέους. 
 Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζονται οι πολιτικές της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Στο πέμπτο κεφάλαιο προσεγγίζεται το θέμα της συσχέτισης των νέων με τα κοινωνικά δρώμενα και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Πολιτικές νεολαίας
Νέοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Νεολαία
EU youth policies
Προγράμματα νέων


Ελληνική γλώσσα

2011
2012-06-19T07:28:20Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.