Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, οικονομικές επιπτώσεις, ακολουθούμενες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, οικονομικές επιπτώσεις, ακολουθούμενες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Μυστακίδου, Πολύμνια

Αναγνωστοπούλου, Δέσποινα
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας

Η εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των βασικών χαρακτηριστικών της λαθρομετανάστευσης που αναπτύσσεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Η λαθρομετανάστευση λαμβάνει χώρα ως συνέχεια της νόμιμης μετανάστευσης, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την απομάκρυνση από επισφαλείς συνθήκες ζωής. Τα κύματα των λαθρομεταναστών που έχουν ως προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, διέρχονται σε σημαντικό βαθμό από την Ελλάδα, και την καταστούν συχνά από προσωρινό σε μόνιμο προορισμό της διαμονής τους. Η Τουρκία δεν δείχνει ιδιαίτερα σημάδια συνεργασίας και τηρεί τουλάχιστον μετριοπαθή στάση. Από την άλλη πλευρά τα βασικά μέσα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Συνθήκη του Σένγκεν και το σύστημα πληροφοριών, η συνεργασία για τις πληροφορίες περί τις βίζες και η δράση του οργανισμού FRONTEX. Η λαθρομετανάστευση επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις που έχουν οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη του φαινομένου είναι η αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελληνικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα ο εξαναγκασμός της Τουρκίας για συνεργασία
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Επιπτώσεις
Λαθρομετανάστευση
Άσυλο
Ελλάδα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετανάστευση


Ελληνική γλώσσα

2012
2012-06-26T12:54:53Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.