Αναγνώριση συναισθημάτων για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας ανθρώπου – υπολογιστή.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Αναγνώριση συναισθημάτων για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας ανθρώπου – υπολογιστή.

Ηλίου, Θεόδωρος

Μαυρίδης, Ιωάννης
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική

Η επικοινωνία είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα, που βασίζεται όχι μόνο στο γλωσσολογικό μέρος αλλά και στο συναισθηματικό. Στο πεδίο της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή η αναγνώριση συναισθημάτων είναι μια πρόκληση, και γι αυτό πολλές έρευνες γίνονται πάνω στο πεδίο αυτό.Ο πιο εκφραστικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους είναι τα χαρακτηριστικά της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου. Πρόσφατα, η πληροφορία που παρέχεται από κάμερες και μικρόφωνα καθώς και οι προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας και ήχου, κάνουν τον υπολογιστή να «βλέπει» και να «ακούει». Η εργασία αυτή επικεντρώνεται στις μεθόδους με τις οποίες προσπαθούμε να κάνουμε ένα υπολογιστικό σύστημα να αναγνωρίζει το συναίσθημα του χρήστη με τον οποίο αλληλεπιδρά. Η πρώτη μέθοδος είναι αυτή της αναγνώρισης των εκφράσεων του προσώπου, η δεύτερη είναι μέσω της φωνής, η τρίτη είναι με την επεξεργασία κειμένου - διαλόγων ενώ η τέταρτη αποτελεί συνδυαστική μέθοδο των παραπάνω. Στο κυρίως μέρος της εργασίας παρουσιάζεται κάθε τεχνική αναλυτικά καθώς και διάφορα μοντέλα αναγνώρισης συναισθημάτων και γίνεται αναφορά στη σχετική βιβλιογραφία. Οι περισσότερες μέχρι τώρα έρευνες γίνονται σε βάσεις δεδομένων ηχογραφημένες από ηθοποιούς γιατί όπως καταλαβαίνουμε είναι δύσκολο να συλλεχθούν δεδομένα από τυχαίους ομιλητές. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ένα σύστημα αναγνωρίζει τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, παρόλα αυτά όμως πολλά προβλήματα όπως η διαφορετική έκφραση συναισθήματος από άτομα με διαφορετική κουλτούρα καθώς και η έλλειψη ερευνών σε πραγματικά δεδομένα είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2011.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Speech processing


Ελληνική γλώσσα

2012-10-02T08:24:36Z
2011


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.