Η μετάβαση από την απασχόληση στη συνταξιοδότηση: ο ρόλος της συμβουλευτικής και προσανατολισμού. Μια φαινομενολογική προσέγγιση.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η μετάβαση από την απασχόληση στη συνταξιοδότηση: ο ρόλος της συμβουλευτικής και προσανατολισμού. Μια φαινομενολογική προσέγγιση.

Παπαδοπούλου, Μάρθα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Παπαβασιλείου-Αλεξίου, Ιωάννα

Είναι γνωστό πλέον το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, δηλαδή της αύξησης του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής εξαιτίας του οποίου φαίνεται να μειώνεται το εργατικό δυναμικό και παράλληλα αυξάνεται ο πληθυσμός ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρόβλημα που δημιουργείται για τις δυτικές κοινωνίες , λοιπόν, είναι πώς θα μπορέσει το φαινομενικά μειωμένο εργατικό δυναμικό να στηρίξει την εκάστοτε εθνική οικονομία; Με βάση αυτό το ερώτημα, άρχισαν να χαράζονται κοινωνικό-οικονομικές πολιτικές με στόχο τη συγκράτηση του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας μέσα στην ενεργό επαμοιβούμενη απασχόληση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Μπαγκαβού (2006), ως το 2025 ο αριθμός των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας θα αυξηθεί αισθητά και θα είναι αναγκαία η συμμετοχή τους στον εργασιακό στίβο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεται κανείς ότι δημιουργούνται ανακατατάξεις και ότι ο ρόλος της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι σημαντικός τόσο ως προς τις κοινωνικές πολιτικές που υιοθετούνται από τα κράτη, αλλά και ως προς τη βοήθεια που παρέχει στα άτομα. Η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό να παρουσιάσει το φαινόμενο της μετάβασης από την εργασία στη συνταξιοδότηση και την εμπειρία των ατόμων που τη βιώνουν , γιατί ακριβώς είναι μια περίοδος κατά την οποία τα άτομα βιώνουν όλες αυτές τις ανακατατάξεις διεξαγωγή της έρευνας έγινε με ημι-δομημένες συνεντεύξεις 8 ατόμων που διαβιούν στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ανάλυση των απομαγνητοφωνημένων κειμένων έγινε με τη φαινομενολογική μέθοδο. Στο τέλος γίνεται μια συζήτηση όσον αφορά τη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού και του ρόλου της μέσα στα νέα δεδομένα για τις δυτικές κοινωνίες.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Μετάβαση
Φαινομενολογική μέθοδος
Σύνταξη
Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Ελληνική γλώσσα

2012-10-08T17:00:14Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.