Ο ρόλος της αποτίμησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τα ελληνικά και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στη χρηματοοικονομική ανάλυση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ο ρόλος της αποτίμησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τα ελληνικά και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στη χρηματοοικονομική ανάλυση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Ορφανίδου, Γεωργία

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Παπαδόπουλος, Δημήτριος

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Η παρούσα εργασία αποτελεί μελέτη των άυλων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων. Οι λόγοι που μας ώθησαν στη συγγραφή της παρούσας μελέτης είναι η αυξανόμενη σημασία των άυλων στοιχείων στην διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς καθώς και τα προβλήματα που αυτά δημιούργησαν στις κεφαλαιαγορές αλλά και στην ίδια την λογιστική επιστήμη. Στην πρώτη ενότητα επιχειρήται εννοιολογική προσέγγιση του όρου άυλα περιουσιακά στοιχεία, που συχνά αποκαλούμε και ως γνώση, διανοητικό κεφάλαιο ή πνευματική ιδιοκτησία. Στη διεθνή βιβλιογραφία συναντούμε πλήθος όρων για την ερμηνεία των άυλων περιουσιακών στοιχείων και αυτό γιατί η λογιστική αντιμετώπιση τους από κάθε χώρα ήταν διαφορετική, ήταν επομένως φυσικό να αναπτυχθούν πλήθος όρων και ορισμών, οι οποίοι κατ’ ουσία ερμήνευαν και εξηγούσαν την ίδια έννοια. Η ραγδαία εξέλιξη τους όμως, μέσα σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, σε οδηγούς γνώσεων και αξίας, δημιούργησε επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης ενός ενιαίου λογιστικού προτύπου από όλα τα κράτη για την κοινή αντιμετώπιση των άυλων αγαθών. Παραθέτουμε λοιπόν όλες αυτές τις προσπάθειες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ορισμό, την κατηγοριοποίηση και τον λογιστικό χειρισμό των άυλων πόρων, δίνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες, ενώ παράλληλα περιγράφουμε τα αποτελέσματα αυτών. Στην δεύτερη ενότητα περιγράφουμε τον λογιστικό χειρισμό των άυλων παγίων στοιχείων σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ενώ στην τρίτη ενότητα βάση της νομοθεσίας της χώρας μας. Συνοπτικά θα αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποκτηθεί ή να δημιουργηθεί ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την αρχική αναγνώριση και καταχώριση ενός άυλου περιουσιακού στοιχείου, τον τρόπο της μεταγενέστερης επιμέτρησης του, καθώς και τις διάφορες γνωστοποιήσεις που πρέπει να γίνονται κατά περίπτωση. Στο τέταρτο κεφάλαιο παραθέτουμε τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής νομοθεσίας και των Δ.Λ.Π. ως προς τον λογιστικό και φορολογικό χειρισμό των άυλων παγίων στοιχείων. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφουμε τον τρόπο εμφάνισης ή μη των άυλων περιουσιακών στοιχείων στις οικονομικές καταστάσεις και αναλύουμε τα προβλήματα που απορρέουν από το γεγονός της λογιστικής τους απεικόνισης. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας μας εξάγουμε τα συμπεράσματα μας και τις προτάσεις μας για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Άυλα περιουσιακά στοιχεία


Ελληνική γλώσσα

2012-10-29T09:08:45Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.