Έλεγχος κεφαλαιακής επάρκειας ελληνικών τραπεζών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Έλεγχος κεφαλαιακής επάρκειας ελληνικών τραπεζών.

Τζιούτζιος, Στέφανος

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Παπαναστασίου, Ιωάννης

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Στην συγκεκριμένη διπλωματική εργασία πραγματευόμαστε το μείζον θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και κατ’ επέκταση της φερεγγυότητας των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών. Κατά την διάρκεια της μελέτης και συλλογής όλου του απαραίτητου υλικού για την εκπόνηση της εργασίας, πρωταρχικός στόχος υπήρξε η αποτύπωση της σημαντικότητας, τόσο της εφαρμογής των διεθνών κανονισμών που διέπουν την κεφαλαιακή επάρκεια εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, όσο και της άρρηκτης σύνδεσης αυτής της εφαρμογής με ένα ισχυρό και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής πλαίσιο ποιοτικού και γενικότερου ελέγχου. Στο πρώτο κεφάλαιο της ανάλυσης μας γίνεται μια εισαγωγική παρουσίαση της διαχείρισης κινδύνων με στόχο την εισαγωγή του αναγνώστη στις έννοιες του ελέγχου και της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας μέσω του εσωτερικού ελέγχου σε κάθε ιδιωτικό οργανισμό. Στην συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια παράθεση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά και τον ποιοτικό έλεγχο της συγκεκριμένης διαδικασίας εξασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας. Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή από την πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου πλαισίου, προχωρήσαμε σε μια λεπτομερή αναφορά όλων των βασικών χαρακτηριστικών αλλά και των αιτιών μετάβασης σε νεότερες βελτιωμένες εκδόσεις αυτού του μηχανισμού τραπεζικού ελέγχου σύμφωνα και με τις ανά περιόδους απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Στο τρίτο κεφάλαιο, συνεχίζοντας την εμβάθυνση και στόχευση στον ελληνικό χώρο παρατίθενται στοιχεία για την δομή του τραπεζικού κλάδου και τον τρόπο υπολογισμού των απαιτούμενων κεφαλαίων εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο δίνονται παραδείγματα εφαρμοζόμενων μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στις μεγαλύτερες τράπεζες με έδρα στην ελληνική επικράτεια. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, μετά από την εκτενή θεωρητική προσέγγιση, ακολουθεί μια εμπειρική μελέτη με στόχο τον έλεγχο της συσχέτισης ενός βασικού στοιχείου πιστωτικού κινδύνου (Απαιτήσεις) στον Ισολογισμό των τραπεζών με ένα επίσης σημαντικό μέγεθος (Ίδια Κεφάλαια) του Παθητικού τους, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό στον σχηματισμό κεφαλαίων φερεγγυότητας εκ μέρους των ιδρυμάτων. Στόχος είναι η εξαγωγή ενός ασφαλούς συμπεράσματος σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των διεθνών κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας και «κάλυψης» του κινδύνου από το σύνολο των ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών. Στο τελευταίο σκέλος περιλαμβάνονται σχόλια, απόψεις και συμπεράσματα του εκπονούντα, με βάση την συνολική μελέτη για την εν λόγω εργασία αλλά και των στοιχείων που παρατίθενται σε όλα τα επιμέρους κομμάτια της, με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη καταγραφή των αποτελεσμάτων τόσο της θεωρητικής, όσο και της εμπειρικής προσέγγισης του θέματος.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Βασιλεία
Τράπεζες
Tier
Core


Ελληνική γλώσσα

2012
2012-10-30T11:38:18Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.