Η φορολογία και ο έλεγχος των ανωνύμων εταιρειών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η φορολογία και ο έλεγχος των ανωνύμων εταιρειών.

Παπανικολάου, Γεώργιος

Γκίνογλου, Δημήτριος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Η παρούσα εργασία έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει τις διαχρονικές διατάξεις για την φορολογία των Ανωνύμων εταιρειών. Ειδικότερα, αναφέρονται οι διατάξεις ,περί φορολογίας των Ανωνύμων εταιρειών, σε όλες τις μορφές τους, όπως εμπορικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές επιχειρήσεις. Η παρούσα εργασία αποτελείται από τέσσερα μέρη. Κάθε μέρος χωρίζεται σε κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο αποτελείται, από ενότητες και κάθε ενότητα από υποενότητα, με αντίστοιχη παράθεση παραδειγμάτων για την καλλίτερη κατανόηση των εννοιών, όπως εμφανίζονται στον πίνακα των περιεχομένων. Η εργασία αυτή ξεκινά με τον πρόλογος και ακολουθούν τα επιμέρους μέρη. Ακολουθεί το Α μέρος της εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τις εισαγωγικές έννοιες για τις διακρίσεις των νομικών προσώπων, η έννοια της Ανωνύμου εταιρείας το νομοθετικό πλαίσιο της Ανωνύμου εταιρείας και ο χρόνος έναρξης της φορολογίας των Ανωνύμων εταιρειών. Στο Β μέρος της εργασίας αναλύονται οι διατάξεις περί φορολογίας των Ανωνύμων εταιρειών σύμφωνα με τα Ελληνικά Ελεγκτικά πρότυπα και οι οποίες αναφέρονται στα άρθρα 99 -114 του Ν 2238/94. Η ανάλυση αυτή γίνεται κατά άρθρο του Ν 2238/94 και κατά περίπτωση, όπως ισχύουν από την 1/1/2011 και μετά ύστερα από την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του Ν 3943/2011. Για κάθε αναφερόμενο κρινόμενο άρθρο του ανωτέρω αναφερόμενου Ν 2238/94, παρατίθενται και σχετικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση. Επίσης γίνεται αναφορά στον προσδιορισμό του λογιστικού αποτελέσματος αναφέροντας και τις δαπάνες οι οποίες εκπίπτονται από τα καθάριστα έσοδα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 31 του Ν 2238/94. Επίσης αναφέρονται και οι εργασίες κλεισίματος των βιβλίων του προσδιορισμού των αποτελεσμάτων και της διανομής του προκύψαντος αποτελέσματος. Στο Γ μέρος, γίνεται προσέγγιση στον τρόπο ελέγχου των Ανωνύμων εταιρειών και ειδικότερα αναφέρονται οι διατάξεις περί κατηγοριοποίησης των επιχειρήσεων από πλευράς μεγέθους, περί νόμιμων ελεγκτών, περί ελεγκτικοαπολογιστικού θεσμού, και περί του φορολογικού πιστοποιητικού, το οποίο θεσπίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 3842/10 και ισχύει για τις διαχειριστικές χρήσεις που κλείνουν από 30/6/2011 και μετά. Τέλος το Δ μέρος αποτελεί και το σημαντικότερο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας και στο οποίο αναφέρονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των άρθρων περί φορολογίας των Ανωνύμων εταιρειών, που επιχειρήθηκε στην παρούσα εργασία. Τέλος η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με το Ε μέρος, στο οποίο περιλαμβάνονται ο επίλογος και η βιβλιογραφία αντίστοιχα.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Έλεγχος
Φορολογία
Φορολογητέο εισόδημα
Καθαρό εισόδημα


Ελληνική γλώσσα

2012-11-01T07:45:32Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.