Η επίδραση της χειραγώγησης των κερδών στη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η επίδραση της χειραγώγησης των κερδών στη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων.

Σασάνη, Χρυσαυγή

Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Η Επίδραση της Χειραγώγησης των Κερδών στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση των Επιχειρήσεων» έγινε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στηρίζεται στη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία και αρθρογραφία. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση σε θεωρητικό επίπεδο της επίδρασης που έχει η χρησιμοποίηση τεχνικών παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων, με σκοπό τη χειραγώγηση των κερδών, στην χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων. Η εργασία είναι χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται μία γενική εικόνα της δημιουργικής λογιστικής και της χειραγώγησης των κερδών, καθώς είναι μία από τις βασικές εκφάνσεις της, αφού το μέγεθος των κερδών αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Ακολουθούν τα είδη της χειραγώγησης των κερδών, τα κίνητρα υιοθέτησης τεχνικών earnings management και οι τρόποι με τους οποίους αλλοιώνονται τα λογιστικά μεγέθη. Τέλος, γίνεται αναφορά στις μεθόδους εντοπισμού της χειραγώγησης των κερδών. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται μία συνολική εικόνα για την χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων, με αναφορά στους χρήστες και τα είδη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Ακολουθεί η ανάλυση της ποιότητας των οικονομικών καταστάσεων, καθώς επίσης και των μεθόδων χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αρχικά η σχέση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων με τη χειραγώγηση των κερδών. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των τεχνικών ή λογιστικών χειρισμών που οδηγούν σε ωραιοποίηση των καταστάσεων αυτών, καθώς και της επίδρασης που έχουν οι τεχνικές αυτές στην χρηματοοικονομική ανάλυση των αριθμοδεικτών των επιχειρήσεων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία παρουσίαση των μεγαλύτερων εταιρικών σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και των τεχνικών που χρησιμοποίησαν προκειμένου να παραποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις και να παρουσιάσουν μία ψευδή εικόνα των επιχειρήσεων τους. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εκπόνηση της παρούσας εργασίας και γίνονται προτάσεις για παραπέρα διερεύνηση του θέματος.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Παραποίηση οικονομικών καταστάσεων
Χειραγώγηση κερδών


Ελληνική γλώσσα

2012
2012-11-05T08:26:38Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.