Βασιλεία ΙΙΙ: πώς φτάσαμε και πού πηγαίνουμε - Εμπειρική μελέτη: παράγοντες που επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Βασιλεία ΙΙΙ: πώς φτάσαμε και πού πηγαίνουμε - Εμπειρική μελέτη: παράγοντες που επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια.

Γαλανούδη, Μαρία

Νούλας, Αθανάσιος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η επισκόπηση της πορείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εγχώρια και παγκόσμια, και η ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν στην ανάγκη ανάληψη μέτρων ρυθμιστικής παρέμβασης, με τη δημιουργία των κανονιστικών πλαισίων της Βασιλείας Ι, Βασιλείας ΙΙ (σε ισχύ σήμερα) και Βασιλείας ΙΙΙ, με σκοπό τη μακροληπτική αντιμετώπιση των συστημικών κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας, προκειμένου να αποτρέπεται η ανάληψη μεγάλου κινδύνου από τις τράπεζες και να προστατεύονται τόσο οι ίδιες, όσο και οι καταθέτες. Επιπλέον, η διπλωματική αυτή εργασία φιλοδοξεί, μέσα από την ανάλυση του τρόπου υπολογισμού της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζικών ιδρυμάτων και τη χρηματοοικονομική ανάλυση των κυριότερων ελληνικών τραπεζών, να ανιχνεύσει τους χρηματοοικονομικούς εκείνους παράγοντες που επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε επτά βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πραγματοποιείται μία ανασκόπηση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που αυτή επέφερε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τον ορισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την εκτίμησή της από τα τραπεζικά ιδρύματα, βάσει της στάθμισης των αναλαμβανόμενων από αυτές κινδύνων. Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναφορά στη σύσταση της Επιτροπής της Βασιλείας και στη θέσπιση των Συμφώνων Βασιλείας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, που επιχειρούν την προφύλαξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος από ενδεχόμενους κινδύνους, με τις ολοένα και περισσότερο στοχευμένες δράσεις – αντιδράσεις στις παγκόσμιες εξελίξεις. Στην τέταρτη ενότητα επιχειρείται η χρηματοοικονομική ανάλυση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και ο υπολογισμός των βασικότερων χρηματοοικονομικών δεικτών, που καταδεικνύουν την οικονομική κατάσταση των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ στην πέμπτη ενότητα παρουσιάζονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (κύριος και βασικός), βάσει των δημοσιευμένων από τις τράπεζες στοιχείων. Στην έκτη ενότητα πραγματοποιείται ανάλυση παλινδρόμησης, προκειμένου να εντοπιστούν συσχετίσεις ανάμεσα στους διάφορους χρηματοοικονομικούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών και στους αντίστοιχους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας. Τέλος, στην έβδομη ενότητα παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Κεφαλαιακή επάρκεια
Βασιλεία ΙΙΙ


Ελληνική γλώσσα

2012-11-22T14:37:35Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.