Αφγανιστάν. Η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις από την πιθανή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Αφγανιστάν. Η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις από την πιθανή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους.

Παλατίδης, Σταύρος

Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές
Καρβουναράκης, Θεοδόσιος

Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει τη βέλτιστη στρατηγική των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του Αφγανικού προβλήματος, σε συνδυασμό με τις συνέπειες που θα προκύψουν σε ενδεχόμενη αποχώρηση τους από τη χώρα. Η στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, θα εξετασθεί ως μέρος της συνολικής στρατηγικής τους για την Ασία. Κατά κύριο λόγο μέσα από τη στρατηγική ανάλυση της Ασίας, επιζητείται, μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του Αφγανικού προβλήματος Κατά δεύτερο λόγο η μελέτη προσπαθεί να εξηγήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις των λοιπών δρώντων, καθώς και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τη σταθερότητα της περιοχής. Τέλος η μελέτη επιδιώκει μέσα από την περιπτωσιολογική μελέτη της επικείμενης στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ, να σκιαγραφήσει το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, καθώς και τους καθοριστικούς παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του. Το τελευταίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σπουδαιότητα καθώς τα τελευταία χρόνια των συγκρούσεων έχει παρατηρηθεί σημαντική ανάκαμψη των Ταλιμπάν. Έχοντας καταφέρει να προσεταιρισθούν αρκετούς πολέμαρχους που δεν ανήκουν στη φυλή των Παστούν οι Ταλιμπάν αναβαθμίζουν βαθμιαία τη δυναμική τους ως πιθανοί διεκδικητές της εξουσίας σε ένα νέο γύρο πολεμικής αντιπαράθεσης.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Αφγανιστάν


Ελληνική γλώσσα

2012-12-06T13:09:55Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.