Διερεύνηση της ανάπτυξης των σημασιολογικών κατηγοριών σε ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 6 μηνών ως 3,6 ετών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Διερεύνηση της ανάπτυξης των σημασιολογικών κατηγοριών σε ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 6 μηνών ως 3,6 ετών.

Χαχούδη, Αργυρώ

Γουδήρας, Δημήτρης
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής

Η παρούσα εργασία αφορά την ανάπτυξη του λεξιλογίου ελληνόπουλων τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 6 μηνών ως 3,6 ετών. Ειδικότερα μελετάται η διαμόρφωση της κατανόησης και της έκφρασης 16 σημασιολογικών κατηγοριών που συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο CYLEX σε σχέση με την ηλικία και το φύλο των παιδιών. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 186 νήπια, τα οποία προέρχονται από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και είναι χωρισμένα σε 6 ηλικιακές ομάδες. Απώτερος στόχος είναι η προσαρμογή του ερωτηματολογίου CYLEX στον ελληνικό πληθυσμό, προκειμένου να επιτευχθεί η πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων λόγου και ομιλίας και η αποκατάστασή τους πριν την έναρξη της σχολικής φοίτησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών διαφορών στην ανάπτυξη των επιμέρους κατηγοριών ανάμεσα στα δύο φύλα, στις 14 από τις 16 κατηγορίες του ερωτηματολογίου. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σημασιολογικές κατηγορίες αναπτύσσονται διαφορετικά στα δύο είδη λεξιλογίων (δεκτικό και εκφραστικό), καθώς επίσης και ότι συναντώνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των ηλικιακών ομάδων ακόμη και στο ίδιο είδος λεξιλογίου.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ανάπτυξη λεξιλογίου
Σημασιολογικές κατηγορίες


Ελληνική γλώσσα

2013-01-29T13:52:05Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Το ηλεκτρονικό αντίτυπο της διπλωματικής αποδεσμεύτηκε μετά τις 26/2/2015.



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.