Διερεύνηση της ανάπτυξης του λεξιλογίου σε ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης ηλικίας μεταξύ 6 μηνών ως 3 ετών & 6 μηνών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Διερεύνηση της ανάπτυξης του λεξιλογίου σε ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης ηλικίας μεταξύ 6 μηνών ως 3 ετών & 6 μηνών.

Παρίζη, Σοφία

Γουδήρας, Δημήτρης
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής

Η παρούσα εργασία αφορά τη διερεύνηση της ανάπτυξης του λεξιλογίου σε ελληνόπουλα τυπικής ανάπτυξης ηλικίας μεταξύ 6 μηνών ως 3 ετών & 6 μηνών. Μελετάται η επίδραση που ασκούν κάποιοι παράγοντες στην κατανόηση και στην έκφραση του λεξιλογίου των παιδιών με βάση τις επιδόσεις τους στη λίστα γονικής καταγραφής CYLEX. Αρχικά, εξετάζεται ποια παιδιά βρίσκονται κάτω από το διαχωριστικό σημείο (cut-off point) σε κάθε ηλικιακή ομάδα και χαρακτηρίζονται ως παιδιά που βρίσκονται σε επικινδυνότητα για γλωσσική καθυστέρηση ενώ τα υπόλοιπα ως παιδιά με φυσιολογική γλωσσική εξέλιξη. Στη συνέχεια, μελετώνται οι παράγοντες φύλο, ηλικία, φοίτηση ή μη σε βρεφονηπιακό/ νηπιακό σταθμό, τόπος διαμονής και μορφωτικό επίπεδο του γονέα για τα παιδιά με φυσιολογική γλωσσική εξέλιξη. Για τα παιδιά που βρίσκονται σε επικινδυνότητα για γλωσσική καθυστέρηση, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κατανομές τους ως προς κάποιους από τους δημογραφικούς παράγοντες. Απώτερος σκοπός της έρευνας είναι μελλοντικά το ερωτηματολόγιο CYLEX να προσαρμοστεί σε ελληνικό πληθυσμό και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη των προβλημάτων λόγου και την αποκατάστασή τους πριν από τη σχολική φοίτηση.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ανάπτυξη λεξιλογίου
Επικινδυνότητα για γλωσσική καθυστέρηση


Ελληνική γλώσσα

2013-01-31T07:55:45Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.