δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Το δημιουργικό σχολείο.

Χατζηαγόρου, Μαρία

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής
Montgomery, Anthony

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συλλογή και η μελέτη των απόψεων και των στάσεων των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων σχετικά με το φαινόμενο της δημιουργικότητας. Απόψεις σχετικά με το: Τι είναι δημιουργικότητα, τι την ευνοεί και τι αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού περιβάλλοντος: Την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης στους μαθητές και την ανάπτυξη του δημιουργικού τρόπου έκφρασης μέσα στα πλαίσια της σχολικής πραγματικότητας. Η μελέτη αυτή έγινε σε ένα σχολικό συγκρότημα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο αστικό κέντρο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων και μαθητές από τις τρεις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου. Πρόκειται για μια ποιοτική μελέτη. Πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της συμμετοχικής παρατήρησης, την άτυπη συνέντευξη και τις ομάδες εστίασης. Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης δείχνει ότι η δημιουργικότητα στη σχολική τάξη είναι επιθυμητή, αλλά όχι παρούσα στη συντριπτική πλειοψηφία των τάξεων. Οι μαθητές δηλώνουν ότι έχουν έντονο ενδιαφέρον για την ύπαρξη ενός δημιουργικού περιβάλλοντος μέσα στην τάξη τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί τονίζουν τις δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά οι δημιουργικές δραστηριότητες και ο δημιουργικός τρόπος σκέψης επικεντρώνονται σε μαθήματα όπως αυτά των Εικαστικών και της Μουσικής και όχι σε άλλα όπως αυτά των Μαθηματικών και της Γλώσσας. Τέλος, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι το φαινόμενο της δημιουργικότητας δεν αποτελεί προτεραιότητα στα πλαίσια της επικείμενης αξιολόγησής τους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο ρόλος της στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Δημιουργικότητα
Σχολείο


Ελληνική γλώσσα

2013-02-23T20:47:41Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.