Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης έργων πληροφορικής.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης έργων πληροφορικής.

Κατσίκας, Δημήτρης

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
Ταμπούρης, Ευθύμιος

Η παρούσα εργασία παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τις μεθοδολογίες διαχείρισης έργων πληροφορικής, όπως αυτές τεκμηριώνονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Τα ευρήματα παρατίθενται με στόχο την κατανόηση και κριτική αξιολόγηση των διαφορετικών μεθόδων διαχείρισης έργων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Η μελέτη ξεκινά από τις βασικές έννοιες της διαχείρισης έργων, οι οποίες αποτελούν τη βάση κατανόησης όλων των μοντέλων παρακολούθησης του κύκλου ζωής ενός έργου πληροφορικής. Στη συνέχεια, η μελέτη πραγματεύεται τις εναλλακτικές προσεγγίσεις διαχείρισης έργων και αιτιολογεί την ανάγκη μετάβασης από τα παραδοσιακά στα ευέλικτα μοντέλα, μέσα από την παράθεση συγκριτικών στοιχείων. Η επιλογή της κατάλληλης ευέλικτης μεθοδολογίας ακολουθεί ένα δομημένο πλαίσιο συγκριτικής μέτρησης της ευελιξίας των επιμέρους μεθόδων, για να καταλήξει στην εφαρμογή της Scrum στη μελέτη περίπτωσης. Η μελέτη περίπτωσης πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες και σε επιλεγμένη εμπορική εταιρία ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων, με αξιοποίηση των υποδομών και του στελεχιακού δυναμικού της. Η εφαρμογή της ευέλικτης μεθοδολογίας Scrum ακολουθείται για τρεις μήνες, κατά τους οποίους πραγματοποιείται αναλυτική καταγραφή των ευρημάτων. Τα κύρια ευρήματα εστιάζουν σε αντιπροσωπευτικά τμήματα του κύκλου ζωής του έργου της μελέτης περίπτωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η μακροσκοπική και μικροσκοπική αξιολόγηση των ευέλικτων πρακτικών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επιχειρούν να τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα για την υπέρβαση των παραδοσιακών πρακτικών, υπό το πρίσμα της παραγόμενης προστιθέμενης επιχειρηματικής αξίας αλλά και της εμπειρίας της ομάδας ανάπτυξης.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Agile Project Management
Scrum


Ελληνική γλώσσα

2013
2013-03-21T20:23:15Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.