Συμπεριφορά τραπεζών στο ολιγοπώλιο και νομισματική πολιτική.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Συμπεριφορά τραπεζών στο ολιγοπώλιο και νομισματική πολιτική.

Δάλλα, Ελένη

Βαρελάς, Ερωτόκριτος
Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της επίδρασης της νομισματικής πολιτικής στην άριστη συμπεριφορά των τραπεζών υπό ολιγοπωλιακές συνθήκες. Η προσέγγιση που ακολουθείται αντιμετωπίζει την τράπεζα ως επιχείρηση και βασίζεται στα υποδείγματα βιομηχανικής οργάνωσης στον ολιγοπωλιακό τραπεζικό τομέα. Η σχετική βιβλιογραφία επικεντρώνεται στην άσκηση νομισματικής πολιτικής μέσω του διατραπεζικού επιτοκίου. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται τα βασικά υποδείγματα βιομηχανικής οργάνωσης των τραπεζών και τα συμπεράσματά τους. Η ανάλυσή μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της πολιτικής του υποχρεωτικού ποσοστού διακράτησης ρευστών διαθεσίμων στην τραπεζική συμπεριφορά. Για το σκοπό αυτό, μελετούμε το υπόδειγμα των Varelas & Karpetis (2012) και αναλύουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται κυρίως στην μεταβολή που επέρχεται στο περιθώριο των επιτοκίων ισορροπίας χορηγήσεων και καταθέσεων μετά από μία μεταβολή του υποχρεωτικού ποσοστού διακράτησης ρευστών διαθεσίμων. Αποδεικνύεται ότι η προαναφερθείσα επίδραση εξαρτάται από το είδος των οικονομιών φάσματος. Τέλος, επιχειρούμε την επέκταση του παραπάνω υποδείγματος στη σφαίρα του καταναλωτή. Με γνώμονα ένα υπόδειγμα επικαλυπτόμενων γενεών, δείχνουμε ότι το υποχρεωτικό ποσοστό διακράτησης ρευστών διαθεσίμων επηρεάζει τις άριστες ποσότητες κατανάλωσης των καταθετών και των δανειοληπτών μέσω των αντίστοιχων επιτοκίων ισορροπίας.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Νομισματική Πολιτική
Ολιγοπώλιο
Οικονομίες φάσματος
Συμπεριφορά τραπεζών


Ελληνική γλώσσα

2013
2013-04-16T12:30:33Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.