Η αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος ως οικονομική ευκαιρία με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος ως οικονομική ευκαιρία με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

Τουλίκας, Χρήστος

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Στειακάκης, Εμμανουήλ

Τα τελευταία χρόνια τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν λάβει χώρα σειρά εξελίξεων που αποσκοπούν στην αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος. Το Ψηφιακό Μέρισμα (Ψ.Μ.) είναι το πλεόνασμα του φάσματος που απελευθερώνεται από την μετάβαση της αναλογικής τηλεόρασης στην ψηφιακή. Βασικός σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να περιγράψουμε πως οδηγηθήκαμε στο Ψ.Μ. και έπειτα να αναλύσουμε τις βέλτιστες χρήσεις και τα οικονομικά οφέλη αυτού του φάσματος. Στο 1ο Κεφάλαιο έχουμε την ανασκόπηση της ψηφιακής τηλεόρασης και των τεχνολογικών της εξελίξεων. Έπειτα έχουμε την ανάλυση της IPTV και WebTV που είναι οι νέες διαδικτυακές μορφές ψηφιακής τηλεόρασης, όπως και την περιγραφή των προτύπων συμπίεσης που υποστηρίζουν τις παραπάνω τεχνολογίες. Στο 2ο Κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή της μετάβασης από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Έπειτα αναλύονται τα οικονομικά οφέλη και του κόστος μετάβασης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και η παρουσίαση των νέων προσφερόμενων υπηρεσιών. Στο 3ο Κεφάλαιο αναπτύσσεται τι είναι το Ψ.Μ και πως οδηγηθήκαμε στην εναρμονισμένη χρήση του φάσματος. Σημαντικές είναι οι αναφορές στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δημοπρατήσεις που έχουν γίνει για το φάσμα συχνοτήτων κατανοώντας με αυτόν τον τρόπο την συμπληρωματική αξία του Ψ.Μ. Στο 4ο Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην αξία των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε. Στη συνέχεια έχουμε την ανάλυση των τεχνολογικών ευκαιριών που δημιουργούνται από την αξιοποίηση του Ψ.Μ. Έπειτα περιγράφουμε τις τεχνικές δυσκολίες-περιορισμούς που παρουσιάζονται στην χρήση του Ψ.Μ. καθώς επίσης και τις τάσεις που παρατηρούνται στην αγορά για την εκμετάλλευση του. Τέλος, στο 5ο Κεφάλαιο αναπτύσσονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν για το Ψ.Μ και οι προτάσεις των απαιτούμενων ενεργειών για την αξιοποίηση του.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
Ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες
Ψηφιακό μέρισμα
Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών


Ελληνική γλώσσα

2012
2013-05-20T11:09:29Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.