Η συμβολή των νέων στα κοινωνικά κινήματα.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η συμβολή των νέων στα κοινωνικά κινήματα.

Κωνσταντινίδου, Νικολέτα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας
Σκουλάς, Γεώργιος

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Το θέμα της πτυχιακής αφορά τη συμβολή των νέων στα κοινωνικά κινήματα όπως αυτά δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν τον 20ο αιώνα. Αρχικά θα δοθεί το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν και παρήκμασαν τα κοινωνικά κινήματα . Παράλληλα θα καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλονται τα κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως με έμφαση στην Ευρώπη, μέσα στον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης και για το κατά πόσο αυτά έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στην δημιουργία νέων κινημάτων. Επιπρόσθετα θα μελετηθεί η σχέση των κινημάτων με την ταυτότητα και την ιδιότητα του πολίτη γενικότερα και των νέων ειδικότερα. Ακόμα θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε και να αναλύσουμε την έννοια της συλλογικής δράσης και τη διάκριση μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού. Ένα σημαντικό κομμάτι της διπλωματικής εργασίας θα αφορά την νεολαία και πως αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των κινημάτων κυρίως από την δεκαετία του 60’ και μετά. Μία συγκριτική μελέτη των νέων του τότε και του τώρα αν και μπορεί να είναι δύσκολη ή και μη αποδεκτή είναι απαραίτητη για να εξάγουμε και κάποια γενικότερα συμπεράσματα για την σχέση των νέων με την πολιτική και την αντίδραση είτε αυτή είναι οργανωμένη είτε όχι. Τέλος θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως για το κατά πόσο μπορούμε να θεωρήσουμε τα κοινωνικά κινήματα ως παράγοντες παγκόσμιας αλλαγής; Είναι πράγματι πρότυπα ή φορείς νέων δημοκρατικών μορφών; Προωθούν προοδευτικές ή οπισθοδρομικές μορφές παγκοσμιοποίησης; Μπορούν να αποτελέσουν ένα είδος θεραπείας στις δυσλειτουργίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Τα κοινωνικά κινήματα στις μέρες μας έχον πολλές μορφές ενώ και οι νέοι δέχονται σφοδρή κριτική για την χαμηλού επιπέδου κινητοποίηση που ωστόσο κάποιες φορές διαψεύδεται καθώς ακόμα και σήμερα η ανάγκη για αντίδραση και συμμετοχή φανερώνεται σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς όμως με σπασμωδικό τρόπο υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την γνήσια αντίδραση των νέων.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Κινήματα
Νεολαία


Ελληνική γλώσσα

2013
2013-06-12T17:41:06Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.