Η εκπαιδευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η εκπαιδευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μωυσίδου, Τριανταφυλλιά

Κουσκουβέλης, Ηλίας
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Η διπλωματική εργασία θα εκπονηθεί στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας». Η εργασία θα βασιστεί σε βιβλιογραφική ανασκόπηση και μελέτη της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στην εργασία θα αναλύσουμε τα βασικά στοιχεία της συγκρότησης, τη θεματολογία, τη μεθοδολογία και την υλοποίησής της. Θα ορίσουμε τι είναι Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική, θα περιγράψουμε τις αιτίες διαμόρφωσής της, την πορεία της και τις μορφές της. Θα αναλύσουμε τη σπουδαιότητά της και τη χρησιμότητα της και κυρίως θα ερευνήσουμε και θα εστιάσουμε στη μορφή υλοποίηση που λαμβάνει στα διάφορα κράτη- μέλη και στις επιδράσεις που δέχεται η Ελληνική Εκπαιδευτική Πολιτική από την Ευρωπαϊκή. Η παρούσα εργασία θα στηριχθεί σε πρωτογενείς πηγές µε έµφαση σε κείµενα (από τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων µέχρι και τη Συνθήκη της Λισαβόνας) και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα θα εξεταστεί η εφαρµογή της ευρωπαϊκής πολιτικής εκπαίδευσης, µέσω της ελληνικής νοµοθεσίας. Η αναλυτική προσέγγιση της εκπαιδευτικής πολιτικής εδράζεται στη χρήση δευτερογενών πηγών οι οποίες αφορούν είτε άµεσα είτε έµµεσα το αντικείµενο της µελέτης. Το κεντρικό ερώτηµα της παρούσας µελέτης είναι κατά πόσο υλοποιείται η Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική (ΕΕΠ) με ποια μορφή γίνεται αισθητή και τι αντιδράσεις προκαλεί. Στη σχετική βιβλιογραφία κυριαρχεί η άποψη περί ύπαρξης της ΕΕΠ, η οποία στηρίζεται όχι µόνο στις προβλέψεις των Συνθηκών αλλά και στα πρακτικά αποτελέσµατα της «καθηµερινής» δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά µε την εκπαίδευση. Θα τολµούσαµε να πούµε ότι η Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική αρχίζει να γίνεται «κοινή», όσο περισσότερο ενιαία γίνεται η αγορά εργασίας. Στόχος της εργασίας είναι να προσφέρει µια συνολική εικόνα της εκπαιδευτικής πολιτικής όπως διαµορφώνεται και των ευρύτερων τάσεων που αναπτύσσονται στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Εκπαίδευση
Ευρωπαϊκή Ένωση


Ελληνική γλώσσα

2013-06-17T18:44:16Z
2013


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.