Οι συμφωνίες ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου(Credit dafeault SWAPS-CDS) και η μελέτη της σχέσης των SPREADS ομολόγων και CDS.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Οι συμφωνίες ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου(Credit dafeault SWAPS-CDS) και η μελέτη της σχέσης των SPREADS ομολόγων και CDS.

Λίτσος, Γεώργιος

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Παπαναστασίου, Ιωάννης

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βιώνει μια αρκετά μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου. Έτσι λοιπόν, έχει αναπτυχθεί έντονα ο ρόλος των πιστωτικών παραγώγων ως εργαλείο αντιστάθμισης αυτού του κινδύνου. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί η έννοια των Συμβολαίων Αθέτησης Πιστωτικού Κινδύνου, τα γνωστά πλέον CDS (Credit Default Swaps) ως η βασικότερη μορφή πιστωτικών παραγώγων. Στην πρώτη ενότητα της εργασίας θα δοθεί ο ορισμός τους καθώς και ο τρόπος λειτουργία τους. Παράλληλα θα αναφερθούν τα είδη των CDSκαι μια σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξή τους όπως και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην σύγχρονη οικονομική ιστορία. Στο δεύτερο κομμάτι της διπλωματικής εργασίας θα ακολουθήσει η τιμολόγηση των CDS με μια ταυτόχρονη αναφορά σε κάποια μοντέλα τιμολόγησης. Ολοκληρώνοντας, θα αναφερθούμε στα spreadsτων ελληνικών CDS και των ομολόγων, με μια βιβλιογραφική επισκόπηση, παραθέτοντας μια πρακτική εφαρμογή για την σχέση που συνδέει τα spreadsτων CDSκαι των ομολόγων. Για την ολοκλήρωση της πρακτικής μας εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε το οικονομετρικό πρόγραμμα E-Views 6, ενώ τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε αφορούσαν την πενταετία 2005 – 2010 με σκοπό να παρουσιάσουμε την πορεία των spreads των CDS και των ομολόγων πριν και μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Σκοπός μας να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα spreads βρίσκονται σε μακροχρόνια ισορροπία χρησιμοποιώντας τις μεθόδους συνολοκλήρωσης του Johansen και του Granger – Engle. Στο τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις μας.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Spreads των CDS
Spreads ομολόγων
Credit Default Swaps


Ελληνική γλώσσα

2013-11-27T12:31:47Z
2013


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.