Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 38 - Εμπειρική προσέγγιση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 38 - Εμπειρική προσέγγιση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Προδρομίδου, Ανδριανή

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Νεγκάκης, Χρήστος

Ο ρόλος των άυλων περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει σημαντικότερος για την λειτουργία και την ευημερία πολλών τύπων επιχειρήσεων. Στην παρούσα εργασία στόχος είναι να αναλυθούν οι κανόνες που διέπουν τη λογιστική παρακολούθηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 38, ενώ στο εμπειρικό κομμάτι της εργασίας, που θα συνδέσει τα άυλα με το θέμα της παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων, στόχος είναι να εξεταστεί το πώς βλέπουν οι επενδυτές τις οικονομικές πληροφορίες που προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τα άυλα με σκοπό να παραποιήσουν τις καταστάσεις τους σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Αναλυτικά, το πρώτο κεφάλαιο θα είναι εισαγωγικό, ενώ στο δεύτερο θα γίνει αναφορά στους ορισμούς των άυλων περιουσιακών στοιχείων και στις διακρίσεις τους με βάσει την διεθνή βιβλιογραφία. Στη συνέχεια στα πλαίσια της βιβλιογραφικής επισκόπησης, θα εξηγηθεί η έννοια της παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και θα αναλυθούν οι τεχνικές εντοπισμού των παραποιημένων καταστάσεων, όπως αυτές προκύπτουν από τη διεθνή αρθρογραφία. Στο τρίτο κεφάλαιο, θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 38 και αφορά την αναγνώριση, την αντιμετώπιση, την αρχική και μεταγενέστερη αποτίμηση και την παρουσίαση των άυλων περιουσιακών στοιχείων, και θα δοθούν ορισμένα πρακτικά παραδείγματα ώστε να γίνουν κατανοητές οι βασικότερες ρυθμίσεις του προτύπου. Στο τέταρτο κεφάλαιο θα αναλυθούν οι σημαντικότερες διαφορές των ελληνικών και διεθνών προτύπων όσον αφορά τα άυλα στοιχεία. Στο πέμπτο κεφάλαιο, θα διερευνηθεί το πώς βλέπουν οι επενδυτές τις πληροφορίες, όπως η λογιστική αξία και τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων που είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τα άυλα με σκοπό να παραποιήσουν τις καταστάσεις τους σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Για την μελέτη που θα αφορά τα έτη 2005-2012 θα χρησιμοποιηθεί το στατιστικό πρόγραμμα E-views και το υπόδειγμα που θα χρησιμοποιηθεί θα βασίζεται στο μοντέλο του Ohlson. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων που θα προκύψουν από την παραπάνω ανάλυση.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Εισηγμένες εταιρίες
Παραποίηση οικονομικών καταστάσεων
Δ.Λ.Π. 38
Άυλα περιουσιακά στοιχεία


Ελληνική γλώσσα

2013
2013-11-28T09:25:28Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.