Η λογιστική εκπαίδευση ως μηχανισμός ανάπτυξης φορολογικής συνείδησης.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Η λογιστική εκπαίδευση ως μηχανισμός ανάπτυξης φορολογικής συνείδησης.

Καραγιώργου, Δήμητρα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Παπαναστασίου, Ιωάννης

Η συνεχής μεταβολή της σημερινής οικονομίας και η αυξημένη ανάγκη της σωστής χρήσης και τήρησης της νομοθεσίας έχουν φέρει στο φως έναν αριθμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής τόσο από επιχειρήσεις όσο και από απλούς πολίτες. Σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα περνάει μέσα από μία βαθιά οικονομική ύφεση, όροι όπως Φορολογική Συνείδηση και Ηθική εφαρμόζονται με μεγαλύτερη δυσκολία. Παράλληλα, οι ίδιοι όροι φαίνεται να γίνονται όλο και πιο σημαντικοί καθώς στο τέλος είναι αυτά τα οποία εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται να απουσιάζουν από την εφαρμογή τον νόμων, του φορολογικού συστήματος, αλλά και από τις σχέσεις Κράτους- Πολίτη. Η έρευνα αυτή προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει τον βαθμό στον οποίο ο πολίτης διαθέτει Φορολογική Συνείδηση και να ελέγξει τους παράγοντες οι οποίοι την επηρεάζουν. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται η σχέση της Φορολογικής Συνείδησης με το επίπεδο των γνώσεων που έχει ένα άτομο πάνω στη Λογιστική και κατά πόσο οι γνώσεις αυτές τον αποτρέπουν από την παραβίαση των νόμων. Φυσικά προσμετρείται η αποτρεπτική σχέση της τήρησης του νόμου και των κυρώσεων που θα έχει μία παραβίαση. Παρ’ όλα αυτά βασικό σημείο της έρευνας είναι όχι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας μίας ποινής, αλλά κατά πόσο η σωστή μεταβίβαση της γνώσης, η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση ενός πολίτη πάνω στη λογιστική και σε θέματα φορολογίας μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο της Φορολογικής του Συνείδησης και να τον αποτρέψουν μελλοντικά από περιπτώσεις φοροδιαφυγής και γενικά μη τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας και λογιστικών αρχών.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2013.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Λογιστική εκπαίδευση
Φορολογική συνείδηση


Ελληνική γλώσσα

2013-12-05T10:01:05Z
2013


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.