Από την απο-ασφαλειοποίηση του μειονοτικού εθνικισμού στην απο-πολιτικοποίηση του εθνοτικού στοιχείου της ταυτότητας: η περίπτωση της αλβανικής μειονότητας στη FYROM.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Από την απο-ασφαλειοποίηση του μειονοτικού εθνικισμού στην απο-πολιτικοποίηση του εθνοτικού στοιχείου της ταυτότητας: η περίπτωση της αλβανικής μειονότητας στη FYROM.

Παυλίδου, Ευαγγελία

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Ακριβούλης, Δημήτριος

Τι είναι η ασφάλεια; Γιατί διεξάγονται πόλεμοι; Τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και δεν μπορούν να απαντηθούν ομοιόμορφα και καθολικά. Τον τελευταίο αιώνα οι ιδιότητες της ασφάλειας μεταβλήθηκαν, το διπολικό σύστημα και η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ σχημάτισαν το σύγχρονο περιεχόμενο της ασφάλειας, διευρύνοντας συνάμα και τους τομείς εφαρμοσιμότητάς της. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο σχηματισμός νέων κρατών από τα συντρίμμια της πραγματοποιήθηκαν βάσει του εθνοτικού στοιχείου της ταυτότητας. Μπορεί η σύμπνοια μεταξύ δυο ομάδων γενικά να περιγράφεται πανομοιότυπα, όμως η ρήξη μεταξύ τους είναι δηλωτική της ιδιορρυθμίας τους, του κρίσιμου στοιχείου της ταυτότητάς τους που πυροδοτεί το αίσθημα ασφαλείας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύεται η σχέση ασφαλείας της αλβανικής και της σλαβομακεδονικής ταυτότητας, σύμφωνα με τη θεωρία της ασφαλειοποίησης της Σχολής της Κοπεγχάγης και της διυποκειμενικής αντίληψης του περιεχομένου της ασφάλειας. Η ανάλυση σχετίζεται με τον τρόπο κατασκευής της ασφάλειας, αλλά και με τις κοινωνικές και πολιτικές εκροές που παράγει η συγκεκριμένη ασφαλειοποιημένη μειονότητα. Η πολιτικοποίηση της εθνικής ταυτότητας επισφραγίζει την ασφαλειοποίηση της μειονοτικής ταυτότητας για τη FYROM, όπου η αλβανική μειονότητα καθηλώνει το γενικό αίσθημα ασφαλείας της πλειονότητας, και εγείρει την εχθρική ή επιφυλακτική της προδιάθεση. Στον λαβύρινθο της αναρχίας και της ανασφάλειας του διεθνούς συστήματος, ο μίτος της Αριάδνης ξεπλέκεται για τις βαλκανικές συγγένειες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και τις έχει οδηγήσει στον προσδιορισμό της εθνικής τους ταυτότητας. Η αποκρυστάλλωση κάθε εθνοτικής ταυτότητας, ωστόσο, επιτυγχάνεται μέσα από τον καθρεπτισμό της με το διαφορετικό πάνω στο εύθραυστο κάτοπτρο της βαλκανικής ασφάλειας.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ασφαλειοποίηση
Απο-ασφαλειοποίηση


Ελληνική γλώσσα

2014-07-16T12:34:43Z
2014


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.