Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη σύρραξη στην πρώην Γιουγκοσλαβία: περιπτώσεις αναφοράς: Κροατία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΟι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη σύρραξη στην πρώην Γιουγκοσλαβία: περιπτώσεις αναφοράς: Κροατία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Λαζαρίδης, Λάζαρος

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στις Γλώσσες & τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης
Γαβρά, Ελένη

Το τέλος του 20ου αιώνα επιφύλασσε κοσμογονικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έναν αιματηρό πόλεμο, ο οποίος οδήγησε στη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποίησαν πολεμικά μέσα και πυρομαχικά τα οποία προκάλεσαν εκτενείς καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων. Οι συνέπειες από τη χρήση αυτών των πυρομαχικών στο περιβάλλον και στις ζωές των απλών ανθρώπων ταλανίζουν ακόμα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία. Οι τρεις χώρες κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ύπαρξη μολυσμένων με πυρομαχικά περιοχών στο έδαφός τους, προσπάθειες οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, εφόσον υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και ακολουθηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα. Η συμβολή της διεθνούς κοινότητας υπήρξε συνεχής και ουσιαστική, ήδη από τη διάρκεια του πολέμου, αλλά κυρίως μετά το τέλος του. Η συμμετοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις χώρες αναφοράς είναι αναγκαία. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Κροατία και στη Σερβία μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η διεθνής κοινότητα έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την απαγόρευση της χρήσης ναρκών και διασκορπιζομένων πυρομαχικών. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε θεσμικό επίπεδο, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για την εφαρμογή των Συνθηκών που έχουν θεσπιστεί.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Κροατία
Σερβία
Περιβάλλον
Πυρομαχικά
Σύρραξη

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (EL)
University of Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014
2014-10-22T19:22:14Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.