Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης στον προσδιορισμό της κεφαλαιακής βάσης και των τιμών των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης στον προσδιορισμό της κεφαλαιακής βάσης και των τιμών των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Τσεκμέ, Σοφία

Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

Οι οίκοι αξιολόγησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Με τις αξιολογήσεις τους επηρεάζουν τους επενδυτές, τις τιμές των μετοχών και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αξιολογούν ακόμη και τα κράτη έχοντας τη δύναμη να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Η ιστορική τους αφετηρία βρίσκεται στις αρχές του εικοστού αιώνα στις ΗΠΑ και στις μέρες μας η επιρροή τους έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1988 δημιουργήθηκε το σύμφωνο της Βασιλείας I με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Με το σύμφωνο της Βασιλείας II δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης για τον καθορισμό της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η Επιτροπή της Βασιλείας ήδη έχει προχωρήσει στη Βασιλεία III, εκδίδοντας, από τον Ιούλιο του 2009 και μετά, σειρά συμπληρωματικών συστάσεων και κανόνων. Η υλοποίηση τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2019. Τέλος στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο βαθμός κατά τον οποίο οι αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας από τους οίκους συσχετίζονται με τις τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Πράγματι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εν λόγω τραπεζών ερμηνεύουν σε μεγάλο ποσοστό τις τιμές των μετοχών τους και ιδίως από την κρίση και έπειτα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Οίκοι αξιολόγησης


Ελληνική γλώσσα

2014-12-01T10:06:34Z
2014


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.