Τιμολογιακή πολιτική συνδεδεμένων επιχειρήσεων, φάκελος τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Τιμολογιακή πολιτική συνδεδεμένων επιχειρήσεων, φάκελος τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.

Θώμος, Χρήστος Α.

Σαμαρά, Αγγελική
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

Η ανάπτυξη και η επέκταση των πολυεθνικών εταιρειών με στόχο την επέκταση του κύκλου εργασιών, συνέβαλε στην αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των συνδεδεμένων εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμολόγηση των Ενδοομιλικών συναλλαγών αποτελεί αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης που καθορίζει συγκεκριμένους κανόνες, βάσει των οποίων επιτυγχάνεται και ο ορθός έλεγχός τους. Ουσιαστικά, ως Ενδοομιλική τιμολόγηση ή όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως “transfer pricing” ορίζεται ο προσδιορισμός της αξίας των συναλλαγών μεταξύ των συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Δηλαδή, αφορά την αξία που μια επιχείρηση χρεώνει για ένα προϊόν, για μια άυλη υπηρεσία ή για τη χρήση των άυλων περιουσιακών της στοιχείων, μια συνδεδεμένη επιχείρησή της. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται σαφές πως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είθισται να προσδιορίζουν την τιμή των Ενδοομιλικών συναλλαγών βάσει του κόστους παραγωγής ή βάσει της επικρατούσας τιμής στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι η Ενδοομιλική τιμολόγηση αποτελεί μια διαδικασία εξέχουσας σημασίας για τις επιχειρήσεις, διότι συμβάλλει στον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών που έχουν συνδεδεμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό διαφορετικά φορολογικά συστήματα. Ως εκ τούτου, η Ενδοομιλική τιμολόγηση δύναται να βελτιώσει τη συνολική αξία και την επιτυχία της επιχείρησης καθώς αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο των ομίλων στη διαδικασία μείωσης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης καθώς επιλέγουν τη διενέργεια συναλλαγών σε εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό σύστημα. Κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή της ακολουθητέας τιμολογιακής πολιτικής των Ενδοομιλικών συναλλαγών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ομίλου εταιριών. Υπό αυτήν την έννοια, μελετάται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ο έλεγχος των Ενδοομιλικών συναλλαγών και η ανάπτυξη φακέλου τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών συναλλαγών. Στα κύρια ερευνητικά ερωτήματα για την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής συγκαταλέγεται το ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο της ενδοομιλικής τιμολόγησης, το πώς διενεργείται έλεγχος επί των Ενδοομιλικών συναλλαγών και το πώς καταρτίζεται ο φάκελος τεκμηρίωσης των συναλλαγών.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ενδοομιλικά
Τιμολογιακή πολιτική συνδεδεμένων επιχειρήσεων
Transfer pricing
Φάκελος τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών


Ελληνική γλώσσα

2014
2014-12-01T10:22:57Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.