Κοινωνική και πολιτική δράση του Δήμου Φλώρινας κατά τη μεταπολεμική περίοδο 1949-1967 μέσα από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Κοινωνική και πολιτική δράση του Δήμου Φλώρινας κατά τη μεταπολεμική περίοδο 1949-1967 μέσα από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων.

Κούλης, Βασίλειος Ι.

Νιχωρίτης, Κωνσταντίνος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στις Γλώσσες & τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.
Η κοιτίδα που φιλοξένησε τους προγόνους των Φλωρινιωτών ήταν οι αρχαία Λυγκυστίς. Η γεωγραφική θέση της περιοχής, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ώθησαν τους κατοίκους στην ανάπτυξη ενός μικρού, αλλά ξεχωριστού πολιτισμού. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πολιτισμού, είναι και ο Δήμος Φλώρινας. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική ζωή του τόπου. Η περίοδος που εξετάζουμε είναι μια δύσκολη ιστορική συγκυρία. Η Φλώρινα, επουλώνει πληγές, από μια μακραίωνη Τουρκική κατοχή, βαλκανικούς πολέμους, βιώνει τη Μικρασιατική καταστροφή. Η φτώχεια και η ανέχεια συνεχίζεται με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και κορυφώνεται με τον εμφύλιο σπαραγμό το 1949.Η Μάχη του 12-02-1949 στη Φλώρινα, στιγματίζει τη ζωή των κατοίκων. Ο Δήμος Φλώρινας με τα πενιχρά οικονομικά του βοηθάει ανήμπορους και φτωχούς να βρουν θεραπεία, σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αθηνών, από την αρρώστια της εποχής τη φυματίωση. Δεκάδες και οι ψυχοπαθείς, εξαιτίας των πολέμων, βοηθιούνται από το Δήμο. Νοικοκυριά που στερούνται βασικά είδη διατροφής ενισχύονται οικονομικά. Επίσης, ενισχύονται οικονομικά, άποροι μαθητές και φοιτητές, σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς και η Παιδαγωγική Ακαδημία, το Νοσοκομείο, τοπικοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και άλλα ιδρύματα. Παραχωρούνται δημοτικά οικόπεδα και εκτάσεις για ανέγερση κτιρίων και ιδρυμάτων. Και όλα αυτά με την πολιτική καθοδήγηση αξιόλογων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που μέσα από στάχτες και ερείπια οικοδόμησαν την πόλη και βοήθησαν όσο μπορούσαν τους κατοίκους, να ορθοποδήσουν και να δημιουργήσουν το Φλωρινιώτικο πολιτισμό.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Φλώρινα
Πρακτικά Δημοτικών Συμβουλίων
Κοινωνική δράση
1949-1967


Ελληνική γλώσσα

2015
2015-03-23T19:42:05Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.