Ο ρόλος του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη μείωση των παράπλευρων απωλειών: η χρήση των “έξυπνων οπλών” στον πόλεμο του Κοσσόβου.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Ο ρόλος του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη μείωση των παράπλευρων απωλειών: η χρήση των “έξυπνων οπλών” στον πόλεμο του Κοσσόβου.

Μαχαιράκης, Κωνσταντίνος

Χατζηκωνσταντίνου, Κώστας Θ.
Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το ζήτημα των παράπλευρων απωλειών (Collateral Damage) στις σύγχρονες ένοπλες συρράξεις, υπό το πρίσμα των περιορισμών που θέτουν οι διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού δικαίου αναφορικά με την προστασία των άμαχων πολιτών. Στο πρώτο κεφάλαιο, αρχικώς προσδιορίζεται το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η παρούσα εργασία. Εν συνεχεία επιχειρείται η αναζήτηση των ιστορικών καταβολών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και παρατίθεται η εξελικτική του πορεία κατά τους νεότερους χρόνους. Επιπλέον αποδεικνύεται η ανάγκη ύπαρξης τέτοιου δικαίου, αλλά και τα εγγενή προβλήματα στην εφαρμογή του. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύονται οι θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, όπως η αρχή της διάκρισης, η αρχή της αναλογικότητας και η ευθύνη των ανωτέρων. Οι παραπάνω αρχές εξετάζονται υπό το πρίσμα της προστασίας που παρέχει το Δίκαιο της Χάγης και το Δίκαιο της Γενεύης στους άμαχους πληθυσμούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στο τρίτο κεφάλαιο, εξετάζεται διεξοδικά το ζήτημα των παράπλευρων απωλειών στις σύγχρονες ένοπλες συρράξεις. Πέραν της νομικής υπόστασης, το θέμα προσεγγίζεται από την επιχειρησιακή του διάσταση μέσα από την συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας στοχοποίησης και της μεθοδολογίας υπολογισμού παράπλευρων απωλειών που εφαρμόζουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και το ΝΑΤΟ στις πολεμικές επιχειρήσεις. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η τεχνολογική εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των καθοδηγούμενων όπλων ακριβείας (Precise Guided Munitions, PGMs). Στη συνέχεια, εξετάζεται η συμβολή τους στο ζήτημα της μείωσης των παράπλευρων απωλειών, κατά τη χρήση τους στα σύγχρονα πεδία μαχών. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, αναλύεται ο ρόλος των «έξυπνων» όπλων κατά τη διεξαγωγή της αεροπορικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, “Allied Force”, το 1999, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, παρατίθενται τα κυριότερα περιστατικά, κατά τα οποία σημειώθηκαν παράπλευρες απώλειες, ως απόρροια των συμμαχικών επιθέσεων, σε ολόκληρη τη σερβική επικράτεια.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Παράπλευρες απώλειες


Ελληνική γλώσσα

2015-03-27T14:40:26Z
2014


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.