Πρέσπα και Τριεθνές: εθνογραφική έρευνα σε μία συνοριακή περιοχή.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Πρέσπα και Τριεθνές: εθνογραφική έρευνα σε μία συνοριακή περιοχή.

Παπαδόπουλος, Ανδρέας

Μάνος, Ιωάννης
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στις Γλώσσες & τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2000, ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διασχίζει το κλειστό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με σκοπό να συναντήσει τους ομόλογους του από την Ελλάδα και την Αλβανία στο χωριό Άγιος Γερμανός. Αποτέλεσμα της συνάντησης θα είναι η Δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών. Την δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου θα τη συνοδέψουν επιπλέον πρωτοβουλίες οι οποίες θα καταστίσουν την περιοχή των Πρεσπών πεδίο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Μία μερίδα Ελλήνων Πρεσπιωτών ελπίζει ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν στο άνοιγμα των συνόρων, τα οποία είναι κλειστά για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Για άλλους, η προοπτική αυτή προκαλεί ανησυχία, και αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που ένα τέτοιο γεγονός θα έχει στη ζωή τους. Η παρούσα εθνογραφική ερευνά εξετάζει την πορεία των διασυνοριακών πρωτοβουλιών στην περιοχή των Πρεσπών. Σκοπός της είναι να καταγράψει τους τρόπους με τους οποίους τοπικοί φορείς της περιοχής και οι εθνικές κυβερνήσεις των τριών χωρών ‘‘συνομιλούν’’ στο πλαίσιο των διασυνοριακών πρωτοβουλιών, όπως επίσης να αποτυπωθούν και να αναλυθούν οι τοπικές προσλήψεις αυτών των πρωτοβουλιών.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Εθνογραφική έρευνα
Διασυνοριακή συνεργασία
Διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών


Ελληνική γλώσσα

2015-03-27T15:21:24Z
2014


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.