Οι διαστάσεις της ευρωπαϊκής ισχύος: διλήμματα από τις τάσεις θεσμικής μετεξέλιξης της Ένωσης.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Οι διαστάσεις της ευρωπαϊκής ισχύος: διλήμματα από τις τάσεις θεσμικής μετεξέλιξης της Ένωσης.

Βλαδίκας, Αργύριος

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας
Βοσκόπουλος, Γεώργιος

Η έννοια της «ισχύoς» είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες έννοιες στις διεθνείς σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί τον κύριο παράγοντα τόσο για την κατανόηση του σύγχρονου διεθνούς τοπίου, όσο και για την δράση των κρατών μέσα σε αυτό. Όχι μόνο οι διαστάσεις της «ισχύος», αλλά και τα χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν την δυσκολία για τον ορισμό ενός ιδεατού τύπου «ισχύος». Αν και η Ε.Ε. δεν είναι κράτος, εξετάζουμε την «ισχύ» της, καθώς εμπεριέχει όλα τα συστατικά στοιχεία της. Συνεπώς εξετάζουμε την Ε.Ε. ως οικονομική, πολιτική και θεσμική δύναμη. Όσον αφορά την οικονομία, η Ε.Ε. παρουσιάζει αναμφισβήτητα ως υπερδύναμη πολλές επιτυχίες. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη κρίση και η αδυναμία της να ανταποκριθεί άμεσα μας οδηγούν σε αναθεώρηση της οικονομικής της «ισχύος». Στο διεθνές περιβάλλον, η Ε.Ε. παρουσιάζεται ως πολιτική δύναμη και προβάλλεται ως το μόνο αξιόπιστο πολιτικό όργανο. Η διπλωματία και η συνεργασία είναι τα κύρια μέσα της «ισχύος» της. Ωστόσο, προσπάθεια σύγκλισης σε επίπεδο συνεργασίας τόσο σε πολιτικές ασφάλειας όσο και άμυνας, άλλαξαν την μορφή της Ε.Ε. ως πολιτική δύναμη. Ωστόσο, εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η θεσμική διάσταση της Ε.Ε., η οποία δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα. Χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. παρουσιαζόταν για χρόνια ως «κανονιστική ισχύ» που αποτελούσε πρότυπο για όλο το διεθνές σύστημα και που βασιζόταν στις αρχές και στους κανόνες της. Όμως, η πρόσφατη κρίση ήρθε να διαψεύσει αυτή την «ισχύ», καθώς έχουν καταπατηθεί στοιχειώδεις αρχές της Ε.Ε.. Αυτή η κατάσταση οδήγησε τους ηγέτες να λάβουν μέτρα, αν και αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Το αποκορύφωμα αυτών των μέτρων ήταν η νέα «Διακυβερνητική Συνθήκη» που ρύθμιζε τα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.. Παρά ταύτα, η «Διακυβερνητική Συνθήκη» δεν προχώρησε «αναίμακτα», καθώς η Μεγάλη Βρετανία με το βέτο της άρχισε ήδη να ταράζει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Συνεπώς εμμέσως, αυτή η «Διακυβερνητική Συνθήκη» οδήγησε την Ε.Ε. σε αυτό που πολλά χρόνια πριν είχαν ονομάσει ως «Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων»
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Οικονομική ισχύς
Θεσμική ισχύς
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική ισχύς


Ελληνική γλώσσα

2014
2015-04-17T09:37:03Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.