Αισθητικές "αναγνώσεις" στο ζωγραφικό έργο της Nadežda Petrović, 1873-1915.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΑισθητικές "αναγνώσεις" στο ζωγραφικό έργο της Nadežda Petrović, 1873-1915.

Πουπάκη, Ελισσάβετ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στις Γλώσσες & τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης
Βαμβακίδου, Ιφιγένεια

Κριτήρια επιλογής του θέματος αποτελούν η αγάπη μου στη ζωγραφική, η διδασκαλία της σερβικής γλώσσας στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών αλλά κυρίως το ερευνητικό μου ενδιαφέρον για την ιστορία επώνυμων γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Nadežda Petrovič έχει ήδη καταγραφεί ως σημαντική ζωγράφος στην κεντρική και ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης και έχει συμβάλλει από το τέλος του 19ου αιώνα στην ιστορία της Σερβίας. Ειδικότερα υπήρξε πρωτεργάτης στην ανάδειξη της ανάγκης για την εκπαίδευση των γυναικών και κυρίως στο δικαίωμα συμμετοχής τους στην ανώτατη εκπαίδευση και συγκεκριμένα στον ανδροκρατούμενο χώρο της ζωγραφικής. Στόχος της μελέτης αυτής είναι η προσπάθεια για μια σύγχρονη αισθητική ανάλυση στο ζωγραφικό της έργο, καθώς αυτό μετέχει τόσο στην ιστορία της σερβικής τέχνης αλλά και της γερμανικής. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να επικαιροποιήσουμε το εικαστικό συμφραζόμενο της εποχής. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά μεταφράζεται δημοσιευμένο υλικό από τη σερβική γλώσσα για το έργο της στην παρούσα μελέτη.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Nadežda Petrović
Σέρβοι ζωγράφοι

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (EL)
University of Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2015
2015-05-02T14:43:42Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.