Μια τυπική βαλκανική κωμόπολη, ο Σοχός: πολιτισμός, γλώσσα και οικονομική ανάπτυξη.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Μια τυπική βαλκανική κωμόπολη, ο Σοχός: πολιτισμός, γλώσσα και οικονομική ανάπτυξη.

Μαργαρίτης, Κωνσταντίνος

Νιχωρίτης, Κωνσταντίνος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στις Γλώσσες & τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την οικονομία του Σοχού από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και ιδιαίτερα από τον 18ο αι. μέχρι σήμερα.Γίνεται αναφορά τόσο στον πολιτισμό καιτα Σοχινά δρώμενα, όσο και στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη αυτής της Βαλκανικής κωμόπολης, καθώς και ο Σοχός βρίσκεται σε μια περιοχή που αρχικά αποτέλεσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια (από το 1913) ενός εθνικού κράτους, του νεοελληνικού, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την ανοχή της γλωσσικής διαφορετικότητας. Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση των σλαβικών και τουρκικών στοιχείων σε ένα μεγάλο βαθμό, με πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία όμως να παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, να διατηρούνται και να τελούνται ανελλιπώς με θρησκευτική ευλάβεια από τους κατοίκους έως σήμερα γεγονός, που μαρτυρά τον τυπικά Βαλκανικό χαρακτήρα της κωμόπολης. Τα δύο πιο σημαντικά δρώμενα, το καρναβάλι και η παραδοσιακή πάλη Σοχού, παρουσιάζονται εκτενώς. Σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο οι πολεμικές περιπέτειες του πρώτου μισού του 20ου αι. προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές, τόσο πληθυσμιακές (το μουσουλμανικό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής του Σοχού φεύγει στην Τουρκία και αντικαθίσταται από Έλληνες πρόσφυγες, στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών) όσο και οικονομικές, καθώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μία νέα τάξη επαγγελματιών αγροτών κτηνοτρόφων αλλά και εμπόρων γενικού εμπορίου και ξυλείας κυριαρχεί έναντι των παλαιότερων ισχυρών καπνέμπορων.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Σοχός
Καρναβάλι Σοχού
Γλωσσικό ιδίωμα Σοχού
Παραδοσιακή πάλη Σοχού
Σοχός ετυμολογικά
Βαλκανική κωμόπολη
Ντοπιολαλιά
Οικονομία και ανάπτυξη του Σοχού


Ελληνική γλώσσα

2015
2015-09-29T12:17:17Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.