Σχεδιασμός και πολιτικές ανάπτυξης του Δήμου Φλώρινας: καταγραφή μέσα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου (1912-1926).

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Σχεδιασμός και πολιτικές ανάπτυξης του Δήμου Φλώρινας: καταγραφή μέσα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου (1912-1926).

Μπαρδάκας, Χρήστος

Μακρής, Γεώργιος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στις Γλώσσες & τον Πολιτισμό των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης
Γαβρά, Ελένη
Μπέτσας, Ιωάννης

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015
Οι άνθρωποι και οι δημόσιοι οργανισμοί δημιουργούν και χρησιμοποιούν αρχεία κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Τα αρχεία έχουν τον χαρακτήρα ιστορικής πηγής και παρέχουν στοιχεία για τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συναλλαγές. Αποτελούν νήματα του κοινωνικού ιστού της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, προσφέροντας αποδεικτικό υλικό για τις δραστηριότητες και τις αλληλεπιδράσεις των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά και πληροφορίες για τις σχέσεις ανθρώπων, οργανισμών, γεγονότων και τόπων. Κατά τον τρόπο αυτό, μέσα από την αποδελτίωση των Πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, αναδύονται οι αστικές πολιτικές του Δήμου, κατά την περίοδο 1912 – 1926. Διερευνώντας τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πρακτικές που διαμόρφωσαν την φυσιογνωμία της πόλης τα πρώτα χρόνια ενσωμάτωσης της περιοχής στον εθνικό κορμό, το αρχειακό υλικό συσχετίζεται με τη μικροϊστορία του τόπου, αλλά και με γεγονότα της εθνικής ιστορίας, και με τον τρόπο αυτό διαγράφεται η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει υποδομές, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα και τις αντίξοες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής. Στο περιεχόμενο της μελέτης αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο κεφάλαιο, σκιαγραφείται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής μέσα από τις πηγές, αλλά και από την αξιοποίηση του υπό διερεύνηση υλικού. Στο δεύτερο κεφάλαιο διαπραγματεύεται τα μεθοδολογικά ζητήματα και τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην ερευνητική διαδικασία. Ειδικότερα, αποσαφηνίζονται ο σκοπός και οι στόχοι της έρευνας και ακολούθως περιγράφονται τα μεθοδολογικά εργαλεία, δηλαδή η ποσοτική και ποιοτική Ανάλυση Περιεχομένου. Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η ποσοτική και η ποιοτική ανάλυση περιεχομένου των Πρακτικών του Δήμου Φλώρινας. Τα κείμενα αναλύθηκαν ως προς τους εξής άξονες: Εσωτερική λειτουργία του Δήμου, Δημοτικές παροχές, Έσοδα, Ανθρώπινο δυναμικό και Δομημένο Περιβάλλον. Οι παρατηρήσεις, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που προέκυψαν από την έρευνα, σε συσχετισμό με τις θεωρητικές επιστημονικές προσεγγίσεις παρουσιάζονται στο τέταρτο κεφάλαιο.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Φλώρινα
Πρακτικά Δήμου
Τοπική Ιστορία
Σχεδιασμός και Πολιτικές Ανάπτυξης


Ελληνική γλώσσα

2015
2016-04-07T08:31:51Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.