Εθνική ταυτότητα και νεοφιλελευθερισμός: η εθνικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των μετά-Κομμουνιστικών Βαλκανικών κρατών. Η περίπτωση της Ρουμανίας.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Εθνική ταυτότητα και νεοφιλελευθερισμός: η εθνικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των μετά-Κομμουνιστικών Βαλκανικών κρατών. Η περίπτωση της Ρουμανίας.

Κληροπούλου, Ιωάννα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Γαβρά, Ελένη

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Η παρούσα εργασία επιχειρεί μια προσέγγιση του ζητήματος της αξιοποίησης της εθνικής ταυτότητας και της πολιτισμικής κληρονομιάς από τα κράτη - έθνη μέσα από το πρίσμα του Νεοφιλελευθερισμού. Αφού αρχικά αναλυθεί η έννοια του φιλελευθερισμού και η κυριαρχία του στη Δύση, στη συνέχεια ξεκινά μια μελέτη πάνω στον τρόπο διαχείρισης της ιστορίας των μετακομμουνιστών κρατών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην "εξαίρεση" της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη μετάβαση των χωρών των κομμουνιστικών καθεστώτων, δηλαδή στον τρόπο που ουσιαστικά τα κράτη διαχειρίστηκαν το παρελθόν αυτό, είτε επρόκειτο για μια ειρηνική ‘‘βελούδινη επανάσταση’’, είτε επρόκειτο για μια αιματοβαμμένη επανάσταση, όπως στη περίπτωση της Ρουμανίας. Η μετάβαση αυτή, καθώς και η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας ήταν για μερικά κράτη αρκετά επίπονη και χρονοβόρα. Η διαδικασία αυτή έπρεπε να έχει ως αφετηρία τη συνειδητοποίηση ενός βίαιου παρελθόντος, ενώ ως τελικός στόχος τέθηκε η εκμετάλλευση αυτού του παρελθόντος με σκοπό την προβολή του έθνους και το κέρδος. Το έθνος ωστόσο αυτοπροσδιορίζεται μέσα από την εθνική του κληρονομία, η οποία τελικά αναδεικνύεται μέσα από τη μουσειακή ανάδειξη της ιστορίας. Η δυσκολία της Ρουμανίας αποτυπώνεται μέσα από μια προσπάθεια απόκρυψης του παρελθόντος της λόγω της βιαιότητάς του. Η “υποστασιοποίηση” του Ρουμανικού έθνους, λοιπόν, αποτελεί μια εξαίρεση λόγω της αμηχανίας του παρελθόντος της. Αυτή ακριβώς η εξαίρεση αναλύεται στο 3ο κεφάλαιο της παρούσης εργασίας, ενώ στο 4ο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενής αναφορά πάνω στη “μουσειοποίηση” του Ρουμανικού έθνους και στους χώρους προ-βολής της κληρονομιάς του. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποσιώπηση του κομμουνιστικού της παρελθόντος και η ανάδειξη δυτικών προτύπων.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Νεοφιλελευθερισμός
Εθνική ταυτότητα
Πολιτισμική κληρονομιά
Μετακομμουνιστικά Βαλκάνια
Φιλελευθερισμός
Ρουμανία


Ελληνική γλώσσα

2016-07-25T07:34:07Z
2016


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.