Διεύρυνση και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η περίπτωση της Βουλγαρίας

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Enlargement and development of the European Union: the case of Bulgaria
Διεύρυνση και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η περίπτωση της Βουλγαρίας

Georgiev, Plamen

Κουσκουβέλης, Ηλίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών. (ΔΕΟΠΣ)

Η βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή.
Διατριβή (Διδακτορική)--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2005.
Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές (σ.192-196).
Θέμα: μελέτη της εμφάνισης τις κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας, της εξέλιξής της στους αιώνες και της κατανόησης του Βουλγαρικού τρόπο προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά, της κατάστασης που επικρατούσε στην Βουλγαρική κοινωνία κατά την περίοδο 1990-2001, καθώς και της αποκάλυψης της κινητήριας δύναμη της διαδικασίας. Υπόθεση εργασίας: πρώτον, στη Βουλγαρία δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα μια ολοκληρωμένη κοινωνία πολιτών, γεγονός που παρεμποδίζει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της. Δεύτερον, τον ρόλο της κινητήριας δύναμης για την προσχώρηση και την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. ανέλαβε η Βουλγαρική δημόσια διοίκηση. Τρίτον, η διαδικασία ολοκλήρωσης με τις δομές της Ε.Ε. θεωρείται στη Βουλγαρία απλώς ως διαδικασία προσχώρησης. Μεθοδολογία: θεωρία του εκσυγχρονισμού και ιστορικής προσέγγισης για την αποκάλυψη της εξέλιξης της Βουλγαρικής κοινωνίας από τις παραμονές της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό έως τα μέσα του 1990. Τα μεθοδολογικά εργαλεία είναι η εκτεταμένη ιστορική ανάλυση και η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων με κορυφαίους Βούλγαρους κρατικούς λειτουργούς, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της πολιτιστικής και ακαδημαϊκής ελίτ που φωτίζουν τις εξελίξεις στη Βουλγαρία από την παραμονή του 1989 μέχρι το 2001.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ευρωπαϊκή ταυτότητα
Ευρωπαϊκή διεύρυνση
Νοοτροπία
Κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά
Εκσυγχρονισμός
Προσχώρηση
Οικονομικά συμφέροντα
Κοινωνία πολιτών
Βουλγαρία
Bulgaria


Ελληνική γλώσσα

2006-02-01T06:52:32Z
2005-06


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Bulgaria

Το ηλεκτρονικό αντίτυπο της διατριβής δε θα αποδεσμευτεί.



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.