Η εμπλοκή παιδιών σε ένοπλες συρράξεις από την άποψη του διεθνούς δικαίου

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Η εμπλοκή παιδιών σε ένοπλες συρράξεις από την άποψη του διεθνούς δικαίου

Βασιλάκης, Γεώργιος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Ζάικος, Νικόλαος

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής όχι μόνο εκείνων που λόγω επαγγελματικής ιδιότητας ή θέσης καλούνται να ασχοληθούν μαζί του, αλλά και του μέσου, καθημερινού ανθρώπου, ανεξάρτητα από την γεωγραφική περιοχή που διαμένει ή τις όποιες ασχολίες του. Ζητήματα, όπως οι παιδικές ένοπλες συρράξεις, η προστασία του ανθρώπου από οποιαδήποτε μορφή βίας αντιμετωπίζονται μέσω κανόνων και αρχών σε διεθνές επίπεδο. Στο παρόν πόνημα θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης του ευαίσθητου ζητήματος της εμπλοκής των παιδιών στις ένοπλες συρράξεις από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου. Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ανθρώπινων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των Κρατών, των Περιφερειακών Οργάνων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κλπ. Τα παιδιά αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην προσπάθεια διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι στη δυναμική του χρόνου αυτά θα αναπαράγουν το ορθό ή το λάθος. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η εφαρμογή και τήρηση των διεθνών κανόνων, πρότυπων και νομικών πράξεων του Διεθνούς Δικαίου με την συμβολή των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου καθώς και η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των παιδιών σε ένοπλες συρράξεις καθώς και για τη λήξη της ατιμωρησίας των υπευθύνων για τα εγκλημάτων κατά των παιδιών. Τα παιδιά αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την διεθνή κοινότητα, είναι το πιο ευάλωτο μέρος μίας κοινωνίας με τις λιγότερες πνευματικές και φυσικές ικανότητες, για να μπορούν να διεκδικούν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, όπως και να ανταπεξέλθουν των συνθηκών σε οποιαδήποτε κοινωνία, οποιουδήποτε κράτους. Για το λόγο αυτό, στο παρόν πόνημα, εστιάζουμε στα παρακάτω: α. Στο Δίκαιο σε ένοπλες συρράξεις, με την εισαγωγή και περιγραφή συγκεκριμένων εννοιών, προσπαθώντας να δώσει στο απλό αναγνώστη μια σφαιρική εικόνα στο υπόψη αντικείμενο (Κεφάλαιο 1). β. Στο παιδί σε ένοπλες συρράξεις και τις προεκτάσεις του σοβαρού ζητήματος της στρατολόγησης και χρησιμοποίησής του σε αυτές (Κεφάλαιο 2). γ. Στις Διεθνείς Οργανώσεις και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την (διεθνή) αντιμετώπισή του θέματος (Κεφάλαιο 3), η παρούσα μονογραφή συνεχίζεται με το Κεφάλαιο 4 «Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα» όπου γίνεται μια συνοπτική περιγραφή των βασικών σημείων και ολοκληρώνεται με «Επίλογο». Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ζήτημα των παιδιών μαχητών σε ένοπλες συρράξεις, υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, είναι τεράστιο και πολύ σημαντικό το οποίο δεν δύναται να αναλυθεί σε όλο το εύρος του μέσα στον περιορισμένο αριθμό σελίδων του παρόντος πονήματος. Αποτελεί θέμα βαρύνουσας σημασίας με πολλές προεκτάσεις και επιπτώσεις που θα απασχολήσει, σίγουρα τις μελλοντικές γενιές, εφόσον δεν υπάρξει ανάλογη πολιτική βούληση για να παρθούν όχι μόνο καινοτόμες αποφάσεις αλλά και να «υιοθετηθούν» δραστικά μέτρα.

Electronic Thesis or Dissertation

Διεθνές δίκαιο
Παιδιά σε ένοπλες συρράξεις


Ελληνική γλώσσα

2017-01-26T12:06:35Z
2017


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.