Οικονομική ελευθερία και ανάπτυξη στην Ελλάδα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Οικονομική ελευθερία και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Τσόλης, Δημήτριος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Παπαπανάγος, Χάρυ

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.
Η επίδοση της Ελλάδας στο δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας για το 2016 είναι 54, τοποθετώντας την στην 138 η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθερία, με την πρώτη στην κατάταξη να είναι το Hong Kong ως η πιο οικονομικά ελεύθερη χώρα. Ταυτόχρονα, η βαθμολογία της Ελλάδας στο δείκτη για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη είναι 0,865 κατατάσσοντάς την στη 29 παγκόσμια θέση, ανάμεσα στις χώρες με υψηλή ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν την οικονομική ελευθερία, τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται ασύμβατα: Σύμφωνα με τους Terry Milera και Anthony B. Kim: "Τα στοιχεία του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η οικονομική ελευθερία αποτελεί προϋπόθεση για την βιώσιμη κοινωνική και ανθρωπιστική ανάπτυξη". Γιατί όμως η Ελλάδα έχει αυτές τις ασύμβατες επιδόσεις στους δύο δείκτες; Μήπως αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Στην παρούσα εργασία, με τη χρήση απλών στατιστικών τεχνικών προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη πιθανή αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο δεικτών για τα Ελληνικά δεδομένα, και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Οικονομική ελευθερία
Ανάπτυξη


Ελληνική γλώσσα

2017
2017-01-27T11:48:53Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.