Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπέδιου και οι συνέπειες για την Ελληνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπέδιου και οι συνέπειες για την Ελληνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική

Σταμέλος, Μάριος

Αρμακόλας, Ιωάννης
Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια

Σύμφωνα με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη γενικότερη αναδιάταξη του πληθυσμού των λαών, ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα, μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπέδιου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των κρατών στο εγγύς και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Επιπλέον των παραπάνω οι επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και οι ανταγωνισμοί αυτών στο διεθνές σύστημα ασφάλειας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα συμφερόντων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου αλλά και στην περιφέρεια αυτού. Η αναγνώριση η μη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιείται από πολλούς διπλωμάτες ως διαπραγματευτικό χαρτί σε συνδυασμό με άλλες αντίστοιχες περιοχές που εκδηλώνονται αλυτρωτικές συμπεριφορές όπως επέμβαση στην Ουκρανία, Κριμαία κ.α. Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθόσον διανύει μια δύσκολη οικονομική περίοδο, με σημαντικές επιδράσεις από την εξωτερική πολιτική της Τουρκιάς καθώς και τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών από τη Συρία, εξαιτίας του πολέμου, απαιτείται να διαμορφώσει την αντίστοιχη εξωτερική πολιτική που να εδραιώνει την εθνική ασφάλεια και κυρίως να λειτούργει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε στοιχειά που αποβλέπουν στη δημιουργία μειονοτήτων στην Ελλάδα και στη ανάπτυξη αλυτρωτικών συμπεριφορών όπως ο πληθυσμός της Θράκης από τη Τουρκία, η Μακεδονία από τα Σκόπια και η δήθεν Τσαμουριά από τους Αλβανούς. Συμπερασματικά η αξιοποίηση των πηγών ισχύος της χώρας μας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο δύσκολο και ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον των Βαλκανίων είναι επιβεβλημένη ανάγκη για την ανάπτυξη μιας ενεργητικής εξωτερικής πολίτικης.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.

Text

Κράτος


Ελληνική γλώσσα

2017-01-31T12:41:55Z
2016


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.