Οι κυανόκρανοι ως όργανο επιτήρησης της διεθνούς ειρήνης

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Οι κυανόκρανοι ως όργανο επιτήρησης της διεθνούς ειρήνης

Τζιώρτζιος, Νικόλαος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Τσιτσελίκης, Κωνσταντίνος

Η παρούσα εργασία εξετάζει διαχρονικά την εξέλιξη των ειρηνευτικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και το ρόλο των κυανοκράνων ως όργανο επιτήρησης της διεθνούς ειρήνης Η βία, οι αγριότητες και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι του 20ου αιώνα δημιούργησαν την ανάγκη αποτροπής της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων. Η διεθνής κοινότητα είχε και συνεχίζει να έχει πειστεί, για τη χρησιμότητα της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και την αποφυγή των πολεμικών συγκρούσεων στο μέλλον. Αρχικά γίνεται αναφορά στην Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ), που θεωρείται ως ο πρόδρομος του ΟΗΕ, και στους κυριότερους διεθνείς οργανισμούς που έχουν εμπλακεί σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στην συνέχεια αναφέρονται οι παράγοντες διαμόρφωσης του πλαισίου διατήρησης της ειρήνης και των ειρηνευτικών αποστολών. Ακολούθως γίνεται αναφορά, στις κατηγορίες των ειρηνευτικών επιχειρήσεων,καθώς και στη διοίκηση και το προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές. Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στην εξέλιξη των ειρηνευτικών αποστολών καθώς και στις συνέπειες της αλλαγής στις αποστολές διατήρησης της ειρήνης.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2016.

Electronic Thesis or Dissertation

Κυανόκρανοι
ΟΗΕ
United Nations
Peacekeeping Operations
Ειρηνευτικές επιχειρήσεις
Blue Helmets


Ελληνική γλώσσα

2017-01-31T12:49:59Z
2016-12-17


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.