Ο ρόλος του ΔΝΤ στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας στην πρόσφατη κρίση

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Ο ρόλος του ΔΝΤ στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας στην πρόσφατη κρίση

Καμίλης, Γεώργιος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Τζιώνας, Ιωάννης

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι Διεθνείς Οργανισμοί αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο και τις εξελίξεις που καθορίζουν τις εθνικές οικονομίες. Οι πρόσφατες οικονομικές συνθήκες και αλλαγές έχουν γεννήσει πολλές απορίες για το ποιος πραγματικά είναι αυτός ο οργανισμός, ο οποίος «παρεμβαίνει» στη διακυβέρνηση χωρών που ζητούν οικονομική βοήθεια και βρίσκονται σε κρίση. Μια χώρα με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, δημιουργεί πιθανά προβλήματα για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο προστατεύει το ΔΝΤ. Κάθε χώρα μέλος, είτε πλούσια, είτε μεσαίου εισοδήματος, είτε φτωχή μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση αν έχει ανάγκες σχετικές με το ισοζύγιο πληρωμών της, δηλαδή αν δεν μπορεί να βρει επαρκή χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους στις αγορές κεφαλαίων ώστε να κάνει τις διεθνείς πληρωμές της και να διατηρήσει ένα ασφαλές επίπεδο αποθεμάτων . Στην παρούσα εργασία αφού αναφερθούν συνοπτικά οι σκοποί και οι στόχοι αυτού του διεθνή οργανισμού, θα παραθέσουμε κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις παρέμβασης σε χώρες που ζήτησαν την αρωγή του, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους ως προς την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους των χωρών, και τέλος, θα δούμε πώς επηρέασε την κρίση στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ότι αφόρα στο ρόλος του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση οι απόψεις διχάζονται, από τη μία πλευρά το ΔΝΤ κατηγορείται ότι αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα έναντι των στόχων του και δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει, άλλοι χαρακτηρίζουν το ΔΝΤ και τις παρεμβάσεις του σωτήριες. Μέσα στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων οικονομικών συστημάτων, τα επιχειρήματα και των δύο τάσεων είναι αρκετά ισχυρά, με επικρατέστερη όμως την πρώτη άποψη.

Electronic Thesis or Dissertation

ΔΝΤ
Ελληνική κρίση


Ελληνική γλώσσα

2016
2017-01-31T12:52:33Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.