Η εξέλιξη του κράτους των Σκοπίων στο βαλκανικό υποσύστημα: η εσωτερική συγκρότηση και οι εξωτερικές του διαπλοκές (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία): ιστορική και πολιτική προσέγγιση.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Η εξέλιξη του κράτους των Σκοπίων στο βαλκανικό υποσύστημα: η εσωτερική συγκρότηση και οι εξωτερικές του διαπλοκές (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία): ιστορική και πολιτική προσέγγιση.

Γκουλιώνη, Αποστολία

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Βασιλειάδης, Νικόλαος

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Η σχέση κράτους και έθνους αποτέλεσε μείζον ζήτημα στο βαλκανικό υποσύστημα μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κάθε κοινότητα σε έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης, προσπάθησε να επιβληθεί έναντι των άλλων, αναδεικνύοντας τα εθνικά χαρακτηριστικά της με σκοπό να κερδίσει το εδαφικό μερίδιό της και την αναγνώριση του διεθνούς συστήματος. Στο παρόν πόνημα εξετάζεται η πορεία του κράτους των Σκοπίων στο βαλκανικό υποσύστημα από τα πρώτα βήματα κατασκευής ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προσδίδουν εθνική ταυτότητα όσο ακόμα βρίσκονταν στους κόλπους της Γιουγκοσλαβίας, έως τη σύγχρονη εποχή αναλύοντας ιστορικά και πολιτικά, γεγονότα και καταστάσεις που αποτέλεσαν ορόσημα στην εξέλιξή του. Περιγράφεται ακολούθως η σύγχρονη εσωτερική πολιτική, εθνολογική και κοινωνική συγκρότηση του κράτους, που ως απότοκο της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων, κατάφερε να αποκτήσει υπόσταση και παλεύει ακόμα για την επιβίωσή του λόγω των αντίρροπων εσωτερικών δυνάμεων που δυναμιτίζουν τη συνοχή του. Αναλύεται διεξοδικά, η εξωτερική διαπλοκή με τα τρία όμορα του κράτη, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας τα οποία καθορίζουν διαχρονικά, πολύ πριν την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, την πορεία του. Από την παρούσα ανάλυση προκύπτει αφενός ότι το κράτος των Σκοπίων στηρίζει τη συνοχή του σε μια κατασκευασμένη εθνική ταυτότητα που δεν ανταποκρίνεται στην εθνολογική του σύνθεση και αφετέρου ότι βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αναθεώρησης βασικών ιδρυτικών αρχών του προς όφελος μιας σταθερής βαλκανικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς προοπτικής.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Σκόπια
Βαλκανικό υποσύστημα


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-01-23T14:33:47Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.