Οικονομία διαμοιραμού : παροχή τουριστιικών υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας AIRBNB

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Οικονομία διαμοιραμού : παροχή τουριστιικών υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας AIRBNB

Αρβανιτίδης, Απόστολος

Οικονομίδης, Αναστάσιος
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΠΕ)
Παναγιωτίδης, Θεόδωρος

Η παρακάτω εργασία εστιάζει στο νέο μοντέλο ταξιδιωτικής εμπειρίας μέσω της πλατφόρμας Airbnb τόσο από την οπτική του επισκέπτη αλλά κυρίως από την οπτική του οικοδεσπότη. Η προσέγγιση της εργασίας είναι τόσο θεωρητική όσο και εμπειρική καθώς υπάρχουν πληθώρα δεδομένων. Ιδιαίτερα στη περίπτωση της Ελλάδας, ο κλάδος καταγράφει συνεχόμενα αυξανόμενα κέρδη και τα τελευταία χρόνια η εταιρεία κερδίζει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς αποτελώντας πραγματική ευκαιρία για ιδιώτες και επαγγελματίες που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Αφού οριστούν βασικές έννοιες που αφορούν την πλατφόρμα και γίνουν οι απαραίτητες παραδοχές, θα αναλυθούν διεξοδικά ζητήματα όπως: ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η καταχώρηση του καταλύματος στην πλατφόρμα, η διαδικτυακή προβολή και η προώθηση του καταλύματος, κάποιες συνδυαστικές ηλεκτρονικές εφαρμογές διαχείρισης πολλαπλών καταλυμάτων για μεγιστοποίηση των εσόδων, σύγκριση ανταγωνιστικών πλατφορμών με παρόμοιο εταιρικό μοντέλο. Παράλληλα θα αναλυθούν οι κίνδυνοι και τα προβλήματα της βραχυχρόνιας ενοικίασης καταλυμάτων και θα προταθούν αναλυτικά τρόποι φιλοξενίας από την έναρξη της επικοινωνίας με τον πιθανό επισκέπτη και καθόλη τη διάρκεια παραμονής του στο χώρο έως και την αναχώρηση του. Επιπλέον θα παρουσιαστεί οικονομική μελέτη βασισμένη σε αληθινά δεδομένα που αφορούν πιθανή επένδυση σε ακίνητη περιουσία τόσο από την χρηματοδότηση, την αδειοδότηση της όσο και την αποτελεσματική εκμετάλλευση της μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων ακλουθώντας συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Έπειτα θα γίνει άμεση σύγκριση με την περίπτωση ενοικίασης του ακινήτου με αστική μίσθωση και θα εξαχθούν σημαντικά επενδυτικά συμπεράσματα. Τέλος, θα γίνει αναφορά ως προς τις επιδράσεις αυτού του τρόπου ενοικίασης στην εστίαση, το νομοθετικό πλαίσιο, τις συνέπειες και τα πλεονεκτήματα στον υπόλοιπο τουριστικό κλάδο και την συνολική οικονομία της χώρας.
Πτυχιακή εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.

Bachelor's Degree Paper
Text

Οικονομία διαμοιρασμού
Ηλεκτρονικός τουρισμός
Ανάπτυξη ακινήτων
Airbnb
Βραχυχρόνια ενοικίαση


Ελληνική γλώσσα

2019
2019-06-18T07:12:34Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ελλάδα
2012-2019

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.