Καταγραφή, επεξεργασία και αρχειοθέτηση ψηφιακού ηχητικού υλικού των ψαλλόμενων του Ι. Ν. Αγίου Θεράποντα (2018).

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2020 (EL)

Καταγραφή, επεξεργασία και αρχειοθέτηση ψηφιακού ηχητικού υλικού των ψαλλόμενων του Ι. Ν. Αγίου Θεράποντα (2018).

Μένος, Ιωάννης

Νηστικάκης, Μιχαήλ
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΠΕ)
Πατρώνας, Γεώργιος

Το πτυχιακό project συνοδεύεται από ηχητικό υλικό το οποίο είναι διαθέσιμο σε καταγραφικό μέσο (usb)
Η βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο του project μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
Πτυχιακό Project--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Ο βασικός στόχος του παρόντος πτυχιακού πρότζεκτ αποσκοπεί στην καταγραφή και αρχειοθέτηση των μουσικών ψαλλομένων του Ι. Ν. Αγίου Θεράποντος κατά το έτος 2018-2019. Τα ψαλλόμενα ηχογραφήθηκαν ψηφιακά σε αρχεία WAV μέσω του φορητού ψηφιακού εγγραφέα ΤASCAM DR-44WL και το μέσο αποθήκευσης τους ήταν μια SDXC card 128GB. O αριθμός των ηχογραφημένων αρχείων ανέρχεται στα 76, ενώ οι ηχογραφήσεις με τη σειρά τους περιέχουν 131 εκκλησιαστικές ακολουθίες. Συγκεκριμένα, το κάθε αρχείο περιέχει συνήθως μια ή δυο εκκλησιαστικές ακολουθίες διαφορετικού τύπου, σπανιότερα τρεις π.χ. ακολουθία του Όρθρου, της Θ. Λειτουργίας, του Εσπερινού. Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή πληροφοριών όσον αφορά τον τύπο, την ημερομηνία τέλεσης, καθώς και την ημέρα αποδόσεως της εκάστοτε ακολουθίας. Η καταγραφή των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το οποίο συντάχθηκε και εκδόθηκε από τον Γεώργιο Βιολάκη (Κωνσταντινούπολη 1888). Το επόμενο βήμα είναι ο διαχωρισμός του ηχητικού αρχείου κάθε ακολουθίας σε επιμέρους μουσικά μέρη μέσω του μουσικού λογισμικού προγράμματος Steinberg Cubase 5 (π.χ. Η ακολουθία του Εσπερινού διαχωρίζεται σε κεκραγάρια, στιχηρά προσόμοια, προκείμενον της ημέρας, απόστιχα, απολυτίκιο). Επιπλέον, όπου κρίνεται απαραίτητο πραγματοποιείται ενίσχυση της δυναμικής του ηχητικού υλικού μέσω plugin δυναμικού επεξεργαστή, έχοντας λάβει υπόψιν το επίπεδο της ακουστικής έντασης κάθε ηχογράφησης. Τέλος, ακολουθεί η αρχειοθέτησή των κομματιών σε φακέλους και υποφακέλους.

Bachelor's Degree Project

Καταγραφή
Αρχειοθέτηση
Επεξεργασία


Ελληνική γλώσσα

2020
2020-10-19T13:34:37Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.