Η χώρα προέλευσης των μεταναστριών και η κοινωνική τους ένταξη στη Ελλάδα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Η χώρα προέλευσης των μεταναστριών και η κοινωνική τους ένταξη στη Ελλάδα (EL)
The origin of the immigrant women and their integration in Greek society (EN)

Κασιμάτη, Κούλα

Το άρθρο πραγματεύεται το ζήτημα της κοινωνι-κής ένταξης των μεταναστριών από την Αλβανία,Ουκρανία και Πολωνία οι οποίες έχουν εγκατα-σταθεί στην Ελλάδα και εργάζονται ως οικιακέςβοηθοί. Περιγράφονται τα χαρακτηριστικά τηςμεταναστευτικής εμπειρίας αυτών των ομάδωνκαι συγκρίνονται με βάση την εθνικότητα τους.Επίσης αναλύεται η στρατηγική μετανάστευσηςσε νομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αγοράςεργασίας. Οι παράμετροι της κοινωνικής έντα-ξης των μεταναστριών που εξετάζονται είναι: τοπεριβάλλον των κοινωνικών τους δικτύων και οισχέσεις με τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιαςστους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.Ειδικότερα εξετάζονται οι περιπτώσεις τωνΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Η υπόθεση εργασίας που προκύ-πτει από την ανάλυση είναι ότι η καταγωγή τωνμεταναστριών διαφοροποιεί το βαθμό ένταξηςτους στην ελληνική κοινωνία καθώς και τον τρό-πο που αντιμετωπίζονται από τους Έλληνες. (EL)
The meaning of the term social integrationis circmscribed for the study of immigrantwomen from Albania, the Ukraine and Poland,who have settled in our country as domesticassistants. The characteristics of theirimmigration are portrayed and comparedaccording to nationality. Furthermore, theimmigration stradegy, adopted at the legallevel and the level of the labour market, isexplored. Elements of the social integrationof immigrant women are: the environment oftheir social associations; their relations withthe Greek social services in the sectors ofhealth, education, the services of organizationof employment (OΑΕΔ), and the Institutionof Social Security (IKA). The origin of theimmigrant women differetiates the degree oftheir integration in Greek society and the waythey are treated by the Greeks. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

οικιακές βοηθοί (EL)
διακριτικές πολιτικές (EL)
υπηρεσίες πρόνοιας (EL)
Mετανάστευση (EL)
domestic workers (EN)
Migration (EN)
social services (EN)
discretionary policies (EN)


Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη

Ελληνική γλώσσα

2016-04-13


Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (EPEKSA) (DE)

1790-9368
2459-4156
Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη; Τόμ. 4 Αρ. 1 (2009): Μετανάστευση Εργασίας και Κοινωινκή Πρόνοια; 7-25 (EL)
Social Cohesion and Development; Vol. 4 No. 1 (2009): Labor Migration and Social Welfare; 7-25 (EN)

Copyright (c) 2016 Κούλα Κασιμάτη (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.